Misdaad

BOEKEN NR. 11, DECEMBER 2019

Katie Lowe: Furie

door Karen Vandyck

Wanneer haar jongere zus en vader bij een auto-ongeval om het leven komen, stopt de wereld van de zestienjarige Violet. Ze voelt zich schuldig dat zij als enige het ongeval overleefde en haar moeder sukkelt in een depressie en alcoholverslaving. Door de schadevergoeding die ze na het ongeluk krijgen, komt Violet wel in aanmerking voor een studiebeurs voor de elitaire meisjesschool Elm Hallow Academy aan de rand van de stad. Op aandringen van haar moeder schrijft de schuchtere Violet zich in op de school, waar ze vrij snel opgenomen wordt in het vriendinnenclubje van Robin, Grace en Alex. De meisjes zijn de buitenbeentjes van de school en hebben een fascinatie voor hekserij. Niet toevallig, want de school is gebouwd op een plaats waar eeuwen geleden heksenverbrandingen plaatsvonden. Van kunstlerares Annabelle krijgen de vier meisjes na de schooluren bijles over geschiedenis, poëzie, literatuur en sterke vrouwen. In het spoor van Robin ontbolstert Violet en opent de wereld zich voor haar. Maar Robin blijkt ook een duister kantje te hebben en wat is er gebeurd met Emily Frost, Robins vorige beste vriendin die plots verdween?
 
Furie is het debuut van de Britse Katie Lowe, die in 2019 haar doctoraat in Engelse literatuur aan de universiteit van Birmingham afmaakte. Niet toevallig gaat haar eindproef over vrouwelijke woede in het literaire modernisme en het #MeToo-tijdperk. Lowe heeft sinds 2012 ook de blog Fat Girl, PhD waarop ze schrijft over thema’s als feminisme, gezondheid en body image. Het zijn allemaal thema’s die aan bod komen in Furie. Het boek wordt chronologisch verteld door ik-personage Violet. De lezer weet nooit meer dan Violet en ontdekt samen met haar wat er gebeurt op Elm Hollow. Violet is na de tragische gebeurtenissen die haar familie uiteenreten, wanhopig op zoek naar bevestiging, vriendschap en een plaats in de wereld. Het is dus niet onlogisch dat ze zich vastklampt aan de eerste de besten die haar een beetje aandacht schenken.
 
Lowe heeft een heel beschrijvende schrijfstijl, die de setting waar het verhaal zich afspeelt uitstekend beschrijft. Je loopt haast naast Violet en co mee op het binnenplein van Elm Hollow. Het is voor sommige lezers waarschijnlijk wel wennen aan de lange zinnen, die voor een erg langzaam tempo zorgen. Furie is dan ook geen boek dat het moet hebben van spetterende actiescènes en rondvliegende kogels, het is een boek met een latente onderhuidse spanning. Het thema van hekserij is niet meer dan een lokkertje want Furie gaat veel meer over vriendschap, obsessie en wraak.
 
Lowe heeft duidelijk iets te vertellen en kan bogen op een rijke achtergrond, maar haar vertelstijl kon compacter. Een echte thriller is Furie niet, daarvoor mist het boek spanning, het is wel een interessante karakterschets van vier jonge meiden op een mysterieuze school.  
 
Katie Lowe: Furie, Bruna, Amsterdam 2019, 382 p. Vertaling van The Furies door Saskia Peterzon-Kotte. ISBN 9789400510210. Distributie: Standaard Uitgeverij 

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 8, OKTOBER 2023

Geest komt op

Isabella Hammad

Het voorland

Herman Leenders

Treurwil

Rik van Puymbroeck

Tussen verleden en toekomst. Acht oefeningen in het politieke denken

Hannah Arendt

Valse krengen

Camila Sosa Villada

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 8, OKTOBER 2023

De tuin van mijn Baba

Jordan Scott, Sydney Smith (ill.)

Levi’s nieuwe liedje

Edward van de Vendel, Saskia Halfmouw

Mahmood en de gouden honden

Jan de Leeuw, Noëmi Plateau (ill.)

Over een zombiefilm en gelukkige getallen

Jaco Jacobs

Woorden temmen. Toon de stad

Lies Van Gasse, Laurens Ham (sam.)

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri