Misdaad

BOEKEN NR. 1, JANUARI 2020

Val McDermid: Geschonden graf

door Karen Vandyck

Alice en Will Sommerville trekken er in de Schotse Hooglanden op uit in de hoop een erfenis te vinden. De locatie van twee peperdure Indian motorfietsen staat immers op een plattegrond die Alice heeft geërfd van haar grootvader. Deze heeft de motors in 1944 begraven toen hij na de oorlog terugkeerde naar de Verenigde Staten. Samen met local Hamish Mackenzie die de Sommervilles nodig hebben voor zijn spierkracht en kennis van de Hooglanden, vinden ze snel de eerste motorfiets. Wanneer ze de tweede willen bovenhalen, vinden ze echter ook een lijk. Een lijk waarvan de kleding verraadt dat het er niet ligt sinds 1944, wat betekent dat iemand al eens op zoek is geweest naar de twee motors.
 
Aanvankelijk wijst alles op een cold case en zo belandt de zaak bij hoofdinspecteur Karen Pirie van de cel Historische Zaken van de politie van Edinburgh. Samen met haar assistent rechercheur Jason Murray kan Pirie uitstekende cijfers voorleggen, maar haar onconventionele stijl strijkt menig overste tegen de haren en dus wordt waakhond brigadier Gerry McCartney aan haar team toegevoegd. Dat is dik tegen de zin van Pirie, die er alles aan doet om McCartney uit haar buurt te houden door hem vaak alleen op pad te sturen voor routinewerk.
 
De Schotse Val McDermid is een van de oude rotten in het trillervak, die bijna veertig boeken op haar naam heeft staan, waaronder drie langlopende series. Naast die rond Kate Brannigan, en Carol Jordan en Tony Hill, is de reeks rond hoofdinspecteur Karen Pirie met Geschonden graf ook al aan de vijfde aflevering toe. Het personage van Pirie wordt sterk uitgewerkt en ook haar innerlijke conflicten en moeizame privéleven komen uitgebreid aan bod. Daardoor is het makkelijk om mee te leven met deze underdog, die jaren geleden haar partner en collega verloor tijdens een onderzoek, en nu wordt tegengewerkt door collega’s.
 
McDermid besteedt veel tijd aan haar personages. Ook de uitgebreide research is een constante in haar werk. Zo heeft ze voor Geschonden graf duidelijk het nodige onderzoek gedaan over het vergaan van een lijk in veengrond. Leuk is ook hoe de Schotse referenties aan hedendaagse populaire cultuur in haar werk verweeft. De personages kijken naar Game of Thrones en luisteren naar Katy Perry, wat zorgt voor sympathie en herkenbaarheid bij de lezer.
 
Af en toe verliest McDermid zich echter te veel in nevenplots en bijzaken waardoor de vaart en spanning van het verhaal niet altijd overal op punt staan. Geschonden graf is een oerdegelijk geschreven boek met raak uitgewerkte personages, dat hier en daar echter wat te veel voortkabbelt. Niet haar beste, maar ook een McDermid in mindere vorm blijft nog altijd een aanrader.
 
Val McDermid: Geschonden graf, Luitingh-Sijthoff, Amsterdam 2019, 334 p. Vertaling van Broken Ground door Frank Lefevere. ISBN 9789024585984. Distributie: VBK België

deze pagina printen of opslaanontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri