Misdaad

BOEKEN NR. 2, FEBRUARI 2020

Michael Robotham: Meisje zonder verleden

door Karen Vandyck

Tiener Evie Cormac zit al zes jaar in de gesloten jeugdinstelling Langford Hall. Daar werd ze opgenomen toen ze uitgehongerd en verwaarloosd werd aangetroffen naast het vastgebonden lijk van haar ontvoerder. Niemand kent de echte identiteit van het meisje, ze werd niet opgegeven als vermist en ook een DNA-test leverde niets op. Zelfs over haar leeftijd kan men geen consensus bereiken. Verschillende psychologen en psychiaters bijten de tanden stuk op haar zaak, maar Evie Cormac blijft een gesloten boek. Na zes jaar beweert ze echter dat ze achttien en dus meerderjarig is, en de gesloten instelling wil verlaten.
 
Forensisch psycholoog Cyrus Haven wordt aangesteld om te bepalen of Evie klaar is om terug in de maatschappij te komen. Haven schreef zijn scriptie over waarheidstovenaars, of mensen die kunnen zien dat iemand liegt. De conclusie van Havens onderzoek is dat zulke mensen niet bestaan, maar wanneer hij Evie Cormac ontmoet, slaat de twijfel snel toe. De jonge vrouw intrigeert Haven, en hoewel hij haar verhaal niet altijd lijkt te geloven, besluit hij zich toch over Evie te ontfermen. Ondertussen werkt hij samen met de politie van Nottingham aan de moord op de jonge kunstschaatster Jodie Sheehan, die na een nachtje uit niet thuiskomt en een dag later vermoord wordt teruggevonden. De politie pakt al snel een verdachte op, maar Haven twijfelt aan diens schuld. Evies gave om de waarheid te zien blijkt zo al snel heel erg nuttig.
 
Meisje zonder verleden
is de veertiende thriller van de Australische journalist Michael Robotham, en de eerste met Cyrus Haven en Evie Cormac in de hoofdrol. Dit boek is het begin van een nieuwe serie rond de psycholoog en de mysterieuze Cormac. In die zin is het niet verrassend dat Robotham schaars is met details over het verleden van Cormac en heel wat informatie opspaart voor latere delen. Wat we wel weten, is dat Evie een beschadigd persoon is met een vreemde loyaliteit tegenover haar ontvoerder. Ze is niet gewend aan gezelschap, en houdt de hulpverleners en andere bewoners in de instelling op afstand met agressie en apathie.
 
Het is niet verwonderlijk dat Evies zaak psychologen intrigeert en Cyrus Haven is de zoveelste in het rijtje die mag proberen tot haar door te dringen. Het verhaal achter de grote tatoeage met vleugels op Havens rug houdt Robotham nog even geheim, maar dat Havens ouders en zus vermoord werden door zijn eigen broer, komen we wel al te weten. Ook Haven is dus niet ongeschonden uit het leven gekomen. Feit is dat Haven en Cormac een merkwaardig, maar boeiend duo vormen. Om de beurt komen beiden als verteller aan bod zodat je het verhaal afwisselend vanuit hun standpunt beleeft en leert hoe beide personages over elkaar denken. Je ziet hun band groeien met het omslaan van elke pagina.  
 
Het bovennatuurlijke element van de ‘waarheidstovenaars’ verwacht je niet meteen in een thriller van Michael Robotham, maar het stoort ook niet. Hopelijk blijft dit in de volgende delen ook op de achtergrond ten voordele van de bijzondere relatie tussen Evie en Haven. Dat Robotham kan schrijven en een spannend verhaal kan vertellen, bewijzen zijn voorgaande dertien thrillers en de literaire prijzen die hij reeds gewonnen heeft. Met Cyrus Haven en Evie Cormac heeft hij alvast een bijzonder duo gecreëerd dat doet uitkijken naar meer.  
 
Michael Robotham: Meisje zonder verleden, Cargo, Amsterdam 2019, 397 p. Vertaling van Good Girl, Bad Girl door Daniëlle Stensen. ISBN 9789403177304. Distributie Standaard Uitgeverij

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 5, MEI 2023

Bloot verder

Jan Vanriet

De glazen tuin

Tatiana Ţîbuleac

Hoe ik de vissen ontmoette

Ota Pavel

Lege kasten

Maria Judite De Carvalho

Vrijetijdsgedichten

Lamia Makaddam

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 5, MEI 2023

Duizend & ik

Yorick Goldewijk, Yvonne Lacet (ill.)

Kijk dan toch!

Elvis Peeters, Sebastiaan Van Doninck (ill.)

Lieve vriendin

Paul Verrept, Tim Van den Abeele

Mensendieren

Yoko Heiligers

Water is voor vissen

Puck Koper

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri