Misdaad

BOEKEN NR. 2, FEBRUARI 2020

Nicola Rayner: Uit het oog

door Karen Vandyck

Alice is getrouwd met George Bell, een voormalig parlementslid, die nu als televisiepresentator werkt. De juriste weet dat haar man van mooie vrouwen houdt, maar dat hij altijd naar haar zal terugkeren. Alices zwangerschap moet dan ook de kers op hun huwelijkstaart worden. Wanneer Alice van een zakenreis terugkomt, ziet ze in de weerspiegeling van het treinraam een prachtige roodharige vrouw. Ze is ervan overtuigd dat ze haar vroegere vriendin Ruth heeft gezien. Enig probleem is dat Ruth zeventien jaar geleden spoorloos verdween na een feestje op de universiteit. Wanneer Alice het voorval aan George vertelt, reageert deze vreemd en ontwijkend. Even later ontdekt Alice dat een oude groepsfoto uit hun studentenjaren is bijgeknipt. Ze raakt er meer en meer van overtuigd dat George iets te maken heeft met de verwijning van Ruth.
 
Uit het oog is het debuut van de Welshe Nicola Rayner, die als freelance journaliste in Londen werkt. Met dit verhaal werd ze tweede in de Cheltenham First Novel Competition van 2018. Een bekroning van een titanenwerk van tien jaar. Rayner is dus geen snelle schrijfster en dat weerspiegelt zich ook in Uit het oog, dat een heel rustig tempo heeft. Sommigen zullen wellicht (m)opperen dat dit boek het etiket ‘thriller’ niet verdient. De verdwijning van Ruth is een te mager gegeven voor een geslaagde spanningsopbouw.
 
Het verhaal wordt niet-chronologisch verteld en overspant een periode van zeventien jaar. Rayner springt van heden naar verleden en laat de gebeurtenissen vertellen door drie personages: Alice Bell, Ruths zus Naomi en Ruths beste vriendin Kat. Om de beurt komen ze aan het woord en zo kan de lezer beetje bij beetje de puzzel vervolledigen rond Ruths verdwijning. De naam van de verteller staat boven elk hoofdstuk zodat duidelijk is wie aan het woord is, een tijdsaanduiding ontbreekt wel en dat maakt Uit het oog wel een beetje onoverzichtelijk.
 
Nicola Rayner heeft een vlotte schrijfstijl en Uit het oog leest lekker weg. Haar personages zijn echter kil en afstandelijk, en het is moeilijk om met hen mee te leven. George Bell is een arrogante vent die gewend is om zijn zin te krijgen, terwijl Alice voor hem door het stof kruipt. Het voelt een beetje vreemd aan waarom een succesvolle echtscheidingsadvocate bij een type als George blijft hangen. De schrijfster had haar personages meer diepgang en motivatie kunnen meegeven. Als thriller schiet Uit het oog tekort, daarvoor is er te weinig spanning. Dit is meer een roman over een stel studenten die door de jaren zijn uiteen gegroeid en toch wel wat geheimen voor elkaar hebben.
 
Nicola Rayner: Uit het oog, Cargo, Amsterdam 2019, 349 p. Vertaling van The Girl Before You door Els Franci-Ekeler. ISBN 9789403177809. Distributie Standaard Uitgeverij 

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 8, OKTOBER 2021

Aria van professor Bentoné

Dirk Elst

Baron Bagge / Mona Lisa. Twee novellen

Alexander Lernet-Holenia

De gelukzalige jaren van tucht

Fleur Jaeggy

Gare du Nord. Belgische en Nederlandse kunstenaars in Parijs (1850-1950)

Eric Min

Het web van omtrek

Paul Demets

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 8, OKTOBER 2021

Brown girl dreaming

Jacqueline Woodson

De moestuin van Heer Hermelijn en Kereltje Konijn

Elle van Lieshout, Erik van Os, Marije Tolman (ill.)

De omhelzing

David Grossman, Michal Rovner (ill.)

Een tijger in je bed

Bibi Dumon Tak, Ingrid & Dieter Schubert (ill.)

Vluchtweg

Goedele Ghijsen

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri