Misdaad

BOEKEN NR. 4, APRIL 2020

Angela Marsons: Stille schreeuw

door Karen Vandyck

Stille schreeuw is het eerste deel in een reeks rond rechercheur Kim Stone dat in het Nederlands wordt vertaald. Het moet uiteindelijk uitmonden in een reeks van zestien boeken die zich afspelen in het Britse Black County, niet toevallig de regio waar Angela Marsons zelf woont. Het gebied ligt ten noorden en westen van Birmingham en werd na de negentiende eeuw een van de meest geïndustrialiseerde regio’s van het land. De naam is ontleend aan de steenkool die er werd opgegraven en grote stukken grond zwart maakte. Nu kampt Black County met werkloosheid en een stijgende criminaliteit en vormt het een ideaal decor voor een spannende thriller.
 
In het eerste hoofdstuk wordt schooldirectrice Teresa Wyatt thuis in haar bad vermoord. Het blijkt dat ze niet alleen haar moordenaar kent, maar ook een duister geheim met zich meedraagt. De volgende dag verschijnt rechercheur Kim Stone op de plaats delict. Zij weet de moord al snel te koppelen aan een lijk dat werd gevonden op het terrein van een voormalig weeshuis. Archeologen die er aan het werk zijn, hebben er een hoop botten van menselijke origine opgegraven. En het blijken niet de enige overblijfselen te zijn die er begraven zijn. Alles wijst naar een geheim onder het personeel van het weeshuis maar het is aan Stone om uit te zoeken hoe de vork precies in de steel zit.
 
Rechercheur Kim Stone is geen bijzonder originele politievrouw in de misdaadliteratuur. Een jeugdtrauma maakt dat Stone zich stoerder en botter voordoet dan ze is en geeft haar de gedrevenheid om haar zaken op te lossen. Stone wordt omringd door een team waarvan de leden elk hun besognes en specialiteiten hebben. Stone is wel goed uitgeschreven en naarmate het verhaal vordert, krijgt het personage meer potentieel en groeit de sympathie voor haar.  
 
Marsons heeft een beeldende stijl die het grauwe landschap van Black County tastbaar beschrijft. Het grootste deel van Stille schreeuw volgen we vanuit het ik-perspectief van Kim Stone. Enkele keren komt in korte, cursief gedrukte, hoofdstukjes ook de dader aan het woord, maar echt veel spanning voegt dit niet toe aan het verhaal. Belangrijkste troef van het boek is de eigenzinnige Kim Stone die het in zich heeft om uit te groeien tot een boeiend en gelaagd personage dat een reeks kan dragen. Als voorlopige kennismaking met Stone is Blinde schreeuw een verdienstelijke, zij het niet bijster originele, poging tot het opstarten van een nieuwe langlopende thrillerserie.
 
Angela Marsons: Stille schreeuw, De Boekerij, Amsterdam 2020, 380 p. Vertaling van Silent Scream. ISBN 9789022588413. Distributie: Lannoo 

deze pagina printen of opslaanontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri