Misdaad

BOEKEN NR. 6, JUNI 2020

BA Paris, Clare Mackintosh, Holly Brown, Sophie Hannah: De understudy

door Karen Vandyck

De understudy is een bijzonder experiment geschreven door vier schrijfsters, van wie in ons taalgebied BA Paris, auteur van Achter gesloten deuren en Gebroken (2017), wellicht de bekendste is. Hoe moeilijk het is om een coherent verhaal te schrijven met verschillende auteurs (met uitzondering misschien van echtparen zoals Nicci French en Lars Kepler) bewijst ook De understudy. Hoewel de goede bedoelingen duidelijk zijn, is het verhaal te fragmentarisch en voelt het een beetje gekunsteld aan.
 
Ruby, Jess, Bel en Sadie studeren aan de muziektheateropleiding van de Orla Flynn Academy in Groot-Brittannië. Ze zijn bovendien de beste vriendinnen waardoor hun moeders Kendall, Caroline, Bronnie en Elise ook gedwongen worden met elkaar op te schieten. En dat verloopt iets moeizamer dan bij hun dochters want de karakters van de ambitieuze moeders botsen regelmatig. De spanning ontstond toen vorig jaar Jess werd gepest door Ruby, en Jess’ moeder Caroline vond dat Ruby van school gestuurd moest worden. Ook al hebben de tieners hun problemen schijnbaar weer bijgelegd, de gebeurtenis blijft onderhuids nog steeds borrelen.
 
De dynamiek in het vriendinnenclubje verandert wanneer een nieuw meisje op school komt. Imogen Curwood is een getalenteerde leerlinge, maar vanaf de eerste dag dat zij voet zet op de Orla Flynn Academy, gebeuren er vreemde dingen. Een muziekdoos met een duidelijke waarschuwing voor Jess duikt op, er wordt een strop gevonden in de coulissen van de schoolmusical, bedreigende woorden worden op een schoolbankje gekalkt… Al snel staat de hele school op stelten. Volgens enkele van de ouders is de raadselachtige Imogen duidelijk de schuldige. Anderzijds had Imogen voor de meeste gebeurtenissen wel een waterdicht alibi.
 
Het duurt enkele hoofdstukken eer je mee bent met het verhaal van De understudy. Er zijn immers acht hoofdpersonages die je eerst uit elkaar moet zien te houden. Gaandeweg leer je de personages beter kennen, en komt naar voren dat iedereen van hen een geheim heeft. Zo is de Amerikaanse Ruby naar Londen gekomen omdat ze in haar thuisland van school werd gestuurd en heeft een van de moeders een verslaving die ze graag geheim wil houden. En ook de schooldirecteur, meneer Racki, blijkt zo zijn redenen te hebben om de nare gebeurtenissen in zijn school niet aan de grote klok te hangen.
 
De grote hoeveelheid hoofdpersonages resulteert erin dat de spanningsboog al eens uitzakt en de personages niet allemaal even goed uitgediept worden. De auteurs werpen in het begin van De understudy veel mysterie en mist op, maar niet alle vragen krijgen een bevredigend antwoord. Een goede vondst is dat elke auteur het verhaal vertelt van één moeder, zodat elke moeder haar eigen taal en stijl krijgt. Enkel het eerste en laatste hoofdstuk werd door de vier auteurs gezamenlijk geschreven.
 
De understudy
toont hoe moeilijk het is om met verschillende auteurs een coherent en spannend verhaal te schrijven. Vooral in de ontknoping is voelbaar hoe de auteurs compromissen hebben moeten sluiten. Een middelmatige thriller is het resultaat.
 
BA Paris, Clare Mackintosh, Holly Brown en Sophie Hannah: De understudy, Ambo/Anthos, Amsterdam 2020, 363 p. ISBN 9789026350856. Vertaling van The Understudy door Ireen Niessen. Distributie: VBK België

deze pagina printen of opslaanontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri