Misdaad

BOEKEN NR. 6, JUNI 2020

Helene Flood: De therapeut

door Karen Vandyck

Psychologe Sara woont met haar vriend Sigurd in een oud herenhuis in Oslo. Het pand is een erfenis van Sigurds grootvader die vorig jaar is overleden en komt als geroepen voor het koppel. Ze waren al op zoek naar een groter huis opdat Sara een privépraktijk kan opstarten. Maar de renovatie sleept aan, Sigurd wil immers alles zelf doen, en zorgt voor wrevel en ergernis in hun relatie. Sara is het beu elke morgen in een koude badkamer te douchen, maar Sigurd is te druk bezig met het architectenbureau dat hij samen met twee vrienden heeft opgestart.
 
Om te ontspannen en herbronnen zal Sigurd samen met zijn vrienden Thomas en Erik-Jan een weekendje naar het zomerhuisje van zijn familie trekken. Sara kijkt uit naar haar weekend rust en me-time, maar dit wordt al snel verstoord wanneer ze vrijdagavond telefoon krijgt van Erik-Jan dat Sigurd niet is aangekomen. Nochtans had Sigurd Sara eerder die dag gebeld dat ze veilig waren aangekomen. Een dag later wordt het lijk van Sigurd ver weg van het huisje gevonden. Sigurd is afgemaakt met een paar kogels en de politie verdenkt al snel Sara.
 
Helene Flood is de nieuwste aanwinst in het Scandinavische thrillerlandschap en scoorde met haar debuut meteen in haar thuisland Noorwegen. Flood is psychologe en het mag dus niet verbazen dat De therapeut vooral focust op de psychologie van de personages en dan vooral ik-figuur Sara. Het hele boek wordt verteld vanuit het standpunt van Sara, waarbij de lezer nooit meer weet dan de verteller zelf. Samen met Sara zoek je uit wie Sigurd heeft vermoord e ontdek je hoe Sara steeds meer aan zichzelf begint te twijfelen en haar mentale toestand in twijfel trekt. Het kan immers toch niet dat ze boven op zolder voetstappen hoort of dat de magneten op haar ijskast plots anders gerangschikt zijn. Is ze beetje bij beetje gek aan het worden?
 
Door middel van flashbacks kom je te weten hoe het koppel elkaar heeft leren kennen. Zo leer je ook dat hun relatie al enkele ups-and-downs heeft gekend. Sara komt over als een ietwat afstandelijke en gesloten vrouw, die veel nadenkt en weinig vrienden heeft. Haar zus Annika bezoekt ze slechts sporadisch, haar moeder is overleden en ook met haar vader is de band vrij oppervlakkig. Enkel haar patiënten ziet Sara op regelmatige basis en doordat haar wereld zo klein is, zou het best kunnen dat haar stoppen zomaar zijn doorgeslagen. Gelukkig voor Sara zijn er toch losse eindjes die rechercheur Gundersen niet aan elkaar geknoopt krijgt en blijft het onderzoek zich niet alleen op haar toespitsen.
 
Je merkt dat Flood zorgvuldig heeft nagedacht over de plot van De therapeut en hoewel het boek een vrij traag tempo heeft, leest het vlot weg. Op het einde komt de aap uit de mouw, maar de verrassende ontknoping past prima binnen het geheel van het boek. Enig minpunt is dat je als lezer weinig vat krijgt op het hoofdpersonage. Toch benieuwd naar de tweede thriller van Helene Flood.
 
Helene Flood: De therapeut, Cargo, Amsterdam 2020, 352 p. Vertaling van Terapeuten door Lammie Post-Oostenbrink. ISBN 9789403186603. Distributie: Standaard Uitgeverij

deze pagina printen of opslaanontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri