Misdaad

BOEKEN NR. 6, JUNI 2020

Jørn Lier Horst en Thomas Enger: Nulpunt

door Karen Vandyck

De bekende atlete Sonja Nordstrøm komt niet opdagen voor de presentatie van haar biografie ‘Eeuwig nummer één’. Het boek zal veel stof doen opwaaien want Nordstrøm is niet mals voor haar voormalige entourage en tegenstanders. Aanvankelijk vermoedt men dat de populaire Noorse sportster last heeft van divagedrag, maar wanneer internetjournaliste Emma Ramm de volgende dag in Nordstrøms huis sporen van een worsteling en bloedsporen aantreft, wordt duidelijk dat Nordstrøm is ontvoerd.
 
Rechercheur Alexander Blix krijgt de zaak in handen en ontdekt al snel dat de verdwijning van Nordstrøm een onderdeel is van een groter geheel dat al een tijdje gepland is. Nordstrøm blijft ook niet lang het enige slachtoffer want al snel worden andere bekende Noren vermoord teruggevonden. Het enige wat de slachtoffers lijkt te binden, is dat ze hun five minute of fame hebben gekregen in de media. Naast Blix doet ook journaliste Ramm – door haar baas aangespoord tot scoops en sensatie – haar eigen onderzoek. Het pad van Blix en Ramm kruist elkaar regelmatig waarbij ze beslissen elkaar informatie toe te spelen om hun eigen onderzoek te helpen en de dader snel te vatten.
 
Nulpunt is de eerste samenwerking tussen journalist Thomas Enger en voormalig rechercheur Jørn Lier Horst. Enger is de schrijver van de Henning Juul-reeks, terwijl inspecteur Wisting de hoofdfiguur is in een serie van Horst. Met Nulpunt hopen ze een nieuwe langlopende reeks te maken en met het eerste deel hebben ze alvast een stevig begin neergezet. Nergens heb je de indruk dat het boek is geschreven door twee auteurs met een andere stijl, maar het verhaal leest vloeiend en is zorgvuldig uitgewerkt.  
 
Alexander Blix en Emma Ramm zijn bovendien twee interessante personages die aanvankelijk ver van elkaar lijken te staan, maar toch meer raakpunten hebben dan alleen hun professionele gedrevenheid. Gaandeweg kom je meer te weten over hun professionele en privéleven, en groeit de sympathie voor beide personages. Dan wordt ook duidelijk wat de proloog die zich op zondag 9 mei 1999 afspeelt, betekent in het grote verhaal. In dit hoofdstuk lezen we hoe Blix samen met zijn partner en de latere commissaris Gard Fosse een huis binnenvalt waar de vader zijn dochter gijzelt nadat hij net zijn vrouw heeft vermoord. Het is een traumatische ervaring die Blix de rest van zijn leven meedraagt en waarvan hij zich afvraagt of hij toen de juiste beslissing heeft genomen. Het heeft Blix gemaakt tot wie hij nu is, een harde, maar faire rechercheur die durft in te gaan tegen zijn meerderen.  
 
En ook Emma Ramm sleurt een geheim met zich mee, maar dan op medisch vlak. Bovendien komt haar baas’ drang naar sensationele zaken vaak in conflict met haar geweten. Kortom, het zijn geen bordkartonnen personages die Horst en Enger opvoeren, maar personages van vlees en bloed, met hun eigen besognes. Doordat Nulpunt afwisselend door de ogen van Blix en Ramm wordt verteld, krijgt de lezer steeds meer informatie om het grote geheel te begrijpen.
 
Dat alles wordt opgehangen aan een spannend verhaal waarin de dader snel ontmaskerd lijkt, maar de auteurs toch nog voldoende verrassingen achter de hand houden om de spanning strak te houden tot het einde. Nulpunt is een stijlvol geschreven uitstekend begin van een hopelijke langlopende reeks.
 
Jørn Lier Horst en Thomas Enger: Nulpunt, Bruna, Amsterdam 2020, 415 p. Vertaling van Nullpunkt door Kim Snoeijing. ISBN 9789400511378. Distributie: Standaard Uitgeverij

deze pagina printen of opslaanontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri