Misdaad

BOEKEN NR. 11, DECEMBER 2020

Sofie Sarenbrant: Berouw

door Karen Vandyck

Lange tijd heeft het er naar uitgezien dat Week 36 (2012) en In jouw plaats (2013) de enige naar het Nederlands vertaalde boeken van de Zweedse Sofie Sarenbrant zouden worden. Acht jaar later waagt uitgeverij Luitingh-Sijthoff zich toch aan de reeks rond rechercheur Emma Sköld, waarmee Sarenbrant in haar thuisland in 2019 werd uitgeroepen tot ‘crime writer of the year’. Een beetje vreemd is wel dat Berouw reeds het derde deel is rond Emma Sköld en hoewel je het boek perfect losstaand kan lezen, mis je uiteraard toch achtergrond die in de vorige twee delen aan bod kwam.   

De zesjarige Astrid vindt op een ochtend het levenloze lichaam van haar vader, Hans. Nu was Hans geen doetje, mishandelde hij regelmatig haar moeder, Cornelia, en dronk hij meer dan goed voor hem was. Om deze redenen zouden Cornelia en Astrid de volgende ochtend vluchten, maar iemand is hen voor en heeft Hans ‘s nachts met een keukenmes om het leven gebracht. Omdat er geen sporen van inbraak worden gevonden, is Cornelia de voornaamste verdachte. Maar Astrid beweert dat er ’s nachts iemand aan haar bed stond die haar wang streelde. Rechercheur Emma Sköld botst al meteen op moeilijkheden om de zaak objectief te bekijken. Cornelia is immers een goede vriendin van Emma’s zus Josefin, die zo willens nillens bij de zaak betrokken raakt.
 
Berouw speelt zich af in een tijdspanne van enkele dagen en wordt verteld vanuit verschillende perspectieven. In de eerste plaats door Emma Sköld, die moet uitzoeken wie Hans heeft vermoord, maar ondertussen ook privé woelige watertjes doormaakt. Ze is zwanger van haar vriend, maar haar ex kan hun breuk niet verwerken en duikt te pas en te onpas in haar leven op. Daarnaast is er Josefin wier man heeft bekend dat hij op een andere vrouw verliefd is. En dan is er uiteraard nog Cornelia, die ervan wordt verdacht haar gewelddadige man te hebben vermoord. Het valt al op dat Sarenbrant bewust kiest om drie vrouwen centraal te stellen. Daarbij heeft ze veel oog voor hun privélevens en innerlijke sores. Hierdoor komt het spanningselement bij momenten iets minder goed uit de verf.
 
De spanning moet komen van korte hoofdstukjes, die worden verteld vanuit het standpunt van een onbekende man. Het blijft lang gissen naar de identiteit van deze man, maar Berouw sluit af met een serieuze cliffhanger, waaruit moet blijken dat zijn spel nog niet is uitgespeeld. Berouw is een vakkundig geschreven thriller met sterke vrouwen in de hoofdrol. Hier en daar had de balans meer mogen overslaan ten voordele van de spanning, maar als eerste deel in een lange serie, doet dit alvast smaken naar meer.
 
Sofie Sarenbrant: Berouw, Luiting Sijthoff, Amsterdam 2020, 366 p. ISBN 9789024590698. Vertaling van Visning pågår door Edith Sybesma. Distributie: VBK België 

deze pagina printen of opslaanontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri