Misdaad

BOEKEN NR. 2, FEBRUARI 2021

Chris McGeorge: Op slot

door Karen Vandyck

Chris McGeorge wordt door marketingmensen de koning van het locked room mystery genoemd. Na Tik Tak en Kiekeboe is Op slot namelijk het derde boek van de Brit dat zich afspeelt in een gesloten setting, ditmaal een zwaarbewapende gevangenis. Omdat de gebeurtenissen zich afspelen in een afgesloten ruimte, kan de spanning ondraaglijk oplopen (de dader bevindt zich immers onder de aanwezige personages), maar zo’n gesloten setting kan ook voor problemen zorgen wanneer de schrijver geen geloofwaardige ontknoping kan verzinnen. Dat is helaas het geval voor Op slot, waarin de auteur in het derde deel de pedalen helemaal kwijtraakt.   

Cara Lockhart is net begonnen aan een levenslange celstraf voor een moord die ze beweert niet gepleegd te hebben. Ze wordt opgesloten in New Fern, een gloednieuwe vrouwengevangenis die de nieuwste technologieën gebruikt. Zo krijgen alle gevangenen en bewakers een armband waarmee ze enkel de deuren kunnen openen waarvoor ze toegang hebben. Een gevangene kan dus niet in de cel van een andere gevangene. De gevangenisdirectie staat dan ook voor een raadsel wanneer de celgenote van Lockhart, Stephanie Barnard, in het midden van de nacht wordt doodgeschoten. De bewakingscamera in de cel stopt 12,3 seconden met filmen en wanneer hij weer aanspringt ligt Barnard dood in haar bed. Helemaal vreemd is dat Lockhart nog in net dezelfde positie ligt te slapen als voordien.
 
Verhalen die zich afspelen in gevangenissen hebben altijd een zekere aantrekkingskracht. Het is een wereld waar de meeste mensen nooit mee in aanraking komen, maar die wel nieuwsgierigheid van velen prikkelt. McGeorge speelt daar gretig op in en door van New Fern een state-of-the-art modern complex te maken, kan hij zijn eigen wetten en regels instellen. Het eerste deel van Op slot is dan ook vooral een situatieschets waarin de lezer kennismaakt met de bijzondere omgeving en zijn bewoners.
 
We leren dat Cara Lockhart schuldig bevonden is aan de moord op twee kinderen waar ze op paste. In het tweede deel krijgen we meer te weten over de omstandigheden waarin deze moord plaatsvond. Zelfs na haar veroordeling blijft Lockhart immers volhouden dat ze onschuldig is en hoe langer het verhaal duurt hoe meer je begint te twijfelen aan haar schuld. McGeorge weet het mysterie in stand te houden en genoeg twijfel te zaaien waardoor het verhaal intrigeert en spannend blijft.
 
In het derde deel moet de schrijver echter met een oplossing komen voor de moord op Stephanie Barnard en daar verslikt McGeorge zich in zijn eigen kluwen uitgeworpen verhaallijntjes. Op slot wordt met elke pagina ongeloofwaardiger en chaotischer en de auteur lijkt zelfs geen moeite meer te doen om de eindjes netjes aan elkaar te knopen. Het motief van de uiteindelijke dader blijkt dan ook behoorlijk vergezocht en volstrekt ongeloofwaardig. Jammer want McGeorge heeft een aangename schrijfstijl.
 
Chris McGeorge: Op slot, Luiting Sijthoff, Amsterdam 2020, 317 p. ISBN 9789024590032. Vertaling van Inside Out door Yolande Ligterink. Distributie: VBK België 

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 1, JANUARI 2022

De Amerikaanse bril

Robert Menasse

De huzaar op het dak

Jean Giono

Reset. Over identiteit, gemeenschap en democratie

Mark Elchardus

Trojaanse gedachten

Alicja Gescinska

Vrienden van de poëzie. Verhalen

Guido van Heulendonk

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 1, JANUARI 2022

Arsène Lupin, gentleman-inbreker

Maurice Leblanc, Vincent Mallié (ill.)

Eén enkele seconde

Rébecca Dautremer

Iets heel bijzonders

Susin Nielsen

Rekenen voor je leven

Edward van de Vendel & Ionica Smeets, Floor de Goede (ill.)

Toen Jonas in de walvis zat

Maria van Donkelaar, Sylvia Weve (ill.)

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri