Misdaad

BOEKEN NR. 3, MAART 2021

Lars Kepler: Spiegelman

door Karen Vandyck

Spiegelman is het negende boek van het schrijvende Zweedse echtpaar Alexander en Alexandra Ahndoril en het achtste met Joona Linna in de hoofdrol. Trouwe lezers weten dus wat ze kunnen verwachten: een spannend verhaal dat wordt bevolkt door allerlei personages met een hoek af. De dader is bij Lars Kapler meestal iemand met zware psychologische problemen en dat is ook nu niet anders. De Zweden borduren verder op hun vorige thrillers die behoorlijk succesvol waren. Ook Spiegelman is een boek dat je ondanks de alweer meer dan 500 bladzijden moeilijk kan wegleggen en precies doet wat je van een Lars Kepler boek verwacht. Maar daar wringt ook een beetje het schoentje, want echt verrassen doet het echtpaar Ahndoril met Spiegelman niet meer.
 
Vijf jaar geleden verdwijnt de zestienjarige Jenny Lind terwijl ze van school naar huis wandelt. Een van haar klasgenoten is er getuige van hoe Jenny wordt vastgereden door een grote vrachtwagen en door de chauffeur wordt verdoofd en meegenomen. Jarenlang wordt er vruchteloos naar de tiener gezocht. Dan wordt haar lichaam ’s nachts plots gevonden op een speelplaats, waar ze opgehangen is aan een klimrek. Op de bewakingsbeelden van de school is te zien hoe een man minutenlang voor zich uit staat te staren op het moment dat de moordenaar Jenny aan het speeltuig vastmaakte.
 
Uiteindelijk wordt de man geïdentificeerd als Martin, maar door een eerdere traumatische gebeurtenis spreekt de man niet meer en is hij uitermate verward en in zichzelf teruggetrokken. Twee weken nadat Jenny verdween, is de dochter van Martin en Pamela immers verdronken terwijl ze met haar vader aan het vissen was. Sindsdien sukkelt Martin van de ene psychiatrische instelling naar de andere omdat hij maar niet over haar dood raakt en de schuld bij zichzelf legt. Na vijf jaar vinden de psychiaters dat Martin klaar is om opnieuw thuis te gaan wonen. Maar de man is amper thuis of hij vindt tijdens een nachtelijke wandeling het lijk van Jenny Lind. Met de hulp van hypnotiseur Erik Maria Bark wil rechercheur Joona Linna Martin hypnotiseren om uit te zoeken wat hij die nacht precies gezien heeft.
 
Veel van de boeken van Lars Kepler spelen zich af in en rond psychiatrische instellingen. Hun personages zijn vaak in die mate getraumatiseerd door hun verleden dat ze niet zonder zware medicatie, diepgaande psychologische begeleiding of traumaverwerking kunnen om nog in de maatschappij te kunnen overleven. Ook het personage van Martin is zo beschadigd dat hij niet meer kan functioneren. Daarom doet Joona Linna opnieuw een beroep op zijn vriend en hypnotiseur Erik Maria Bark om Martins geheugen een zetje in de goede richting te geven.
 
Lars Kepler schuwt in Spiegelman opnieuw de gruwelijke details en lugubere passages niet. De plot zit goed in elkaar en je bent benieuwd hoe de vork in de steel zit. Het tempo wordt er goed in gehouden en ondanks de meer dan 500 bladzijden leest het boek dankzij de korte hoofdstukjes erg vlot. Maar tegelijk past Spiegelman té goed binnen de rest van dit oeuvre en na acht boeken is het misschien wel eens tijd dat Lars Kepler zichzelf radicaal heruitvindt. Bovendien balanceert Spiegelman te veel op de grens van geloofwaardigheid en belandt regelmatig aan de verkeerde kant. Een euvel waar Lars Kepler al meermaals mee kampte, maar deze keer komt het auteursduo er niet mee weg.  
Lars Kepler: Spiegelman, Cargo, Amsterdam 2020, 536 p. Vertaling van Spegelmannen door Edith Sybesma. ISBN 9789403106410. Distributie: Standaard Uitgeverij 

deze pagina printen of opslaanontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri