Vertaald proza

BOEKEN NR. 6, JUNI 2021

Rumaan Alam: Laat de wereld achter

door Kris van Zeghbroeck

Rumaan Alam (1977) werd geboren in de Verenigde Staten. Zijn ouders, een architect en een dokter, migreerden in de jaren zeventig vanuit Bangladesh. Alam groeide op in de buitenwijken van Washington (D.C.) en studeerde creative writing aan Oberlin College (Ohio). Hij werkte in de reclame als copywriter en creative director en woont nu in Brooklyn (New York) met zijn blanke man en twee zwarte adoptiekinderen.

Die kinderen speelden een bevrijdende rol in zijn toen al vijftien jaar lang aanslepende ontwikkeling als schrijver (‘My kids don’t give a fuck about what I do’). Dat maakt dat hij sindsdien drie romans heeft kunnen afwerken: Rich and Pretty (2016), That Kind of Mother (2018) en het voor de Nationale Book Award 2020 genomineerde Leave the World Behind (2020, Laat de wereld achter). Daarnaast schrijft hij verhalen en artikels over design en uiteenlopende onderwerpen voor magazines en websites.

Hij werd schrijver uit onvrede met zijn job in de reclame- en modewereld, maar bleef worstelen met het gevoel dat mensen minder geïnteresseerd waren in zijn talenten dan in de diversiteit van zijn afkomst en zijn adoptiegezin. Diversiteit, ras en menselijk inzicht staan dan ook centraal in zijn werk. Zijn eerste twee werken schreef hij vanuit het perspectief van een blanke vrouw uit de middenklasse.

Sommige critici gingen er zelfs van uit dat de schrijver een vrouw was en zijn tweede roman focuste bovendien op adoptie van een zwart kind door een blanke vrouw. Met That Kind of Mother stelde Alam de blindheid en zelfingenomenheid van blanken in raciale kwesties aan de kaak. Voor hem ligt de toekomst bij de jeugd: ‘Young people understand the complexity behind Black Lives Matter, whereas older people see a conversation about race as being about grievance and opportunity.’

In Laat de wereld achter volgen we de blanke Amanda en Clay die met hun tienerkinderen het hectische New Yorkse stadsleven ontvluchten om te genieten van een welverdiende vakantie in een afgelegen luxehuis op Long Island. Een op papier idyllische vakantie wordt op zijn kop gezet als de eigenaars van het huis, het zwarte bejaarde koppel Ruth en G.H., plots ’s avonds laat opduiken. Ze zijn gevlucht uit Manhattan na een totale black-out.

Ook op het afgelegen Long Island zijn ze verstoken van televisie, internet of telefoon. Dat maakt dat twee gezinnen van verschillende samenstelling, afkomst, leeftijd en ras van de ene dag op de andere totaal op elkaar aangewezen zijn binnen een beperkte ruimte. De ideale voedingsbodem om uiteenlopende maatschappelijk relevante thema’s als vooroordelen, klasse en ras te exploreren binnen een op de spits gedreven crisis.

Rumaan Alam: Laat de wereld achter, Ambo/Anthos, Amsterdam, 2021, 255 p. ISBN 9789026354748. Vertaling van Leave the World Behind door Jan de Nijs. Distributie VBK België

deze pagina printen of opslaanontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri