Vertaald proza

BOEKEN NR. 1, JANUARI 2022

Damon Galgut: De belofte

door Kris van Zeghbroeck

De roman- en toneelschrijver Damon Galgut (Pretoria, 1963) werd bekroond met de Booker Prize voor The Promise (2021, De belofte). Zijn negende roman en derde nominatie voor de shortlist van de Booker, na The Good Doctor (2003, De goede arts) en A Strange Room (2010, In een vreemde kamer).

De blanke Zuid-Afrikaanse auteur kreeg internationale bekendheid na een eerste nominatie met zijn vijfde roman in 2003. Dat neemt niet weg dat in de Lage Landen het werk van Galgut reeds vroeger voet aan de grond had met Small Circle of Beings (1988, Gewapende stilte (het titelverhaal)) en The Beautiful Screaming of Pigs (1991, Het welluidend gekrijs van varkens).

Later volgden nog vertalingen van het tot twee maal toe verfilmde The Quarry (1995, De groeve) en The Impostor (2008, Het bedrog), zodat op Galguts debuutroman A Sinless Season (1982) en Arctic Summer (2014) na het gros van zijn romanoeuvre vertaald werd.

The Good Doctor
leverde Galgut ook de Commonwealth Writers Prize: Best Book Award (Africa Region) in 2004. Een in 2011 stopgezette bekroning die vroeger samen met de Booker Prize garant stond voor de promotie van literatuur uit de Commonwealth.

Ondanks de Amerikanisering van de Booker Prize sinds 2015, met in 2021 drie van de zes nominaties, krijgen we met The Promise toch nog een bekroning van een Commonwealth-auteur. Bovendien een typisch draaiboek uit de oude gloriedagen van de Booker Prize, waarin een auteur die tot drie maal toe genomineerd werd, uiteindelijk wint.

Galgut heeft joodse roots en zijn homoseksuele geaardheid maakt volgens hem dat hij in zijn werk vaker focust op relaties tussen mannen. Hij schrijft de eerste versies van zijn werk altijd met de hand, met een vintage Parker pen en werkt intussen aan een nieuwe verhalenbundel. (Wikipedia)

Tegen de achtergrond van een Zuid-Afrika in transitie ontvouwt Damon Galgut in De Belofte een familiegeschiedenis die draait rond een niet nagekomen belofte. Amor Swarts was getuige van haar vaders eed op haar moeders sterfbed om de zwarte huishulp Salomé het bediendehuisje te schenken. Amor maakt er een erezaak van, die als een rode draad loopt doorheen de disentegratie van haar familie.

Aan de hand van de opeenvolgende begrafenissen binnen het gezin, wordt de evolutie binnen de Zuid-Afrikaanse maatschappij van de opheffing van de apartheid over de waarheidscommissie tot vandaag getekend. Geschiedenis die vorm krijgt vanuit de innerlijke gedachten en emoties van de personages, die Damon Galgut als geen ander weet bloot te leggen.

Damon Galgut: De belofte, Querido, Amsterdam, 2021, 318 p. ISBN 9789021424552. Vertaling van The Promise door Rob van der Veer. Distributie L&M Books

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensiesontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri