Misdaad

BOEKEN NR. 10, DECEMBER 2021

Alice Feeney: Hij & zij

door Karen Vandyck

Hij & zij is een thriller waar je best zo weinig mogelijk van weet voordat je begint te lezen. Het boek zit namelijk vol plotwendingen en bij haast elk nieuw hoofdstuk kom je iets meer te weten hoe het verhaal in elkaar steekt en wat de onderlinge relaties tussen de personages zijn. Voormalig BBC-verslaggever Alice Feeney borduurt daarmee verder op het succesconcept van haar debuut Soms lieg ik en haar tweede thriller Ik weet wie je bent (Bruna 2019), ook twee spannende boeken waarin de ene twist na de andere volgt.  

De ‘zij’ uit de titel is journaliste Anna Andrews die als nieuwslezeres werkt bij BBC. Wanneer haar collega – en rivale – terugkeert uit ouderschapsverlof, wordt Andrews weer ‘gedegradeerd’ tot veldreporter. Ze wordt naar het dorpje Blackdown in Surrey gestuurd waar een vrouwenlichaam werd gevonden in het bos. De ‘hij’ uit de titel is rechercheur Jack Harper die na zijn overplaatsing uit Londen nu het hoofd is van het team Zware Criminaliteit in Blackdown. Blackdown ligt op minder dan twee uur rijden van de Britse hoofdstad, maar veel zwaarder dan wat kleine delicten en af en toe een inbraak heb je er doorgaans niet. Een lijk is dus uitzonderlijk en wanneer Harper op de plaats delict aankomt, slaat de paniek hem meteen om het hart, want hij kent namelijk het slachtoffer. Meer zelfs, de vorige avond was hij bij haar.
 
Meer verklappen van het verhaal zou zonde zijn, want Hij & zij is dus een boek dat je zelf moet ontdekken. Alice Feeney heeft de gave om de lezer telkens een nieuw puzzelstukje van het verhaal te geven zodat je actief kan meespeuren, maar de schrijfster houdt wel de controle. Feeney bepaalt wat je wanneer te weten komt en telkens wanneer je denkt dat je weet hoe de vork in de steel zit, geeft ze het verhaal een nieuwe draai. Lezers die graag actief mee zoeken naar de dader, komen in Hij & zij helemaal aan hun trekken.
 
De hoofdstukken worden afwisselend verteld door ‘hij’ en door ‘zij’ waarbij je langzaam ontdekt hoe hun onderlinge relatie is. Door te wisselen van vertelstandpunt weet Feeney de spanning goed vast te houden. De beide hoofdpersonages zijn goed uitgewerkt en aangezien je beide kanten van het verhaal hoort, kan je voor beide personages sympathie opbrengen. Feeney slaagt erin de lezer meermaals op het verkeerde been te zetten en ze rondt haar roman geloofwaardig af zonder losse eindjes. Hij & zij is een boek dat je meteen opnieuw wil lezen om na te gaan wat je misschien over het hoofd hebt gezien.
 
Alice Feeney: Hij & zij, Bruna, Amsterdam 2021, 367 p. ISBN 9789400513556. Vertaling van His & Hers door Catalien en Willem van Paassen. Distributie Standaard Uitgeverij

deze pagina printen of opslaanontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri