Vertaald proza

BOEKEN NR. 2, FEBRUARI 2022

Anthony Doerr: Wolkenstad

door Kris van Zeghbroeck

Anthony Doerr (1973) groeide op in Cleveland (Ohio), studeerde geschiedenis aan Bowdoin College in Brunswick (Maine) en haalde een Master of Fine Arts aan Bowling Green State University (Ohio). Hij heeft twee verhalenbundels en drie romans op zijn naam staan. Individuele verhalen van de bundels The Shell Collector (2002, De schelpenzoeker) en Memory Wall (2010, Een muur vol herinneringen) werden vier maal bekroond met de O. Henry Prize.

Na zijn debuutroman About Grace (2004, Bevroren dromen) haalde Doerr twee keer de shortlist van de National Book Award for Fiction met All the Light We Cannot See (2014, Als je het licht niet kunt zien) en Cloud Cuckoo Land (2021, Wolkenstad). All the Light We Cannot See werd tevens bekroond met de Puliter Prize for Fiction 2015.

Na die bestseller focuste Doerr zich zeven jaar op het lijvige Cloud Cuckoo Land dat qua titel en opzet doet denken aan David Michells Cloud Atlas, zij het binnen een verschillende tijdsframe en op een andere manier uitgewerkt. In Doerrs ‘literary-sci-fi-mystery-young-adult-historical-morality novel’ staan verhalen, bibliotheken en bibliothecarissen centraal.

We volgen de levensbeschrijvingen van vijf outcasts die elk voor zich trachten te overleven in verschillend tijdperken en op een verschillende locaties. De personages worden met elkaar verbonden door een antiek Grieks manuscript van Antonius Diogenes. Het vertelt het verhaal van Aethon, die het verlangen koestert om te transformeren in een vogel. Zo hoopt hij naar een utopisch paradijs te vliegen: Wolkenstad.

Aan de hand van unieke en empathische personages weet Doerr in Wolkenstad uit de grote verscheidenheid in tijd en plaats een eenheid te smeden. Zo werkt het boek sterk verbindend, wat een verademing kan zijn in polariserende pandemische tijden. Door een deel van het verhaal op 20 februari 2020 te situeren, maakt de Coronapandemie deel uit van het literaire weefsel.

Anthony Doerr: Wolkenstad, The House of Books, Amsterdam, 2021, 638 p. ISBN 9789044362251. Vertaling van Cloud Cuckoo Land door Marga Blankestijn. Distributie Overamstel uitgevers 

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 9, NOVEMBER 2022

De blauwe schuit

Shūgorō Yamamoto

Het lied van ooievaar en dromedaris

Anjet Daanje

Ogentroost

A.H.J. Dautzenberg

Voor wie de tijd verstrijkt

Miriam Van hee

Weerspiegeld in een waterglas

Annette Portegies

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 9, NOVEMBER 2022

Achter de bomen stond een leeuw

Daan Remmerts de Vries

De Pinguïnsint en andere dierenklazen

Edward van de Vendel, Saskia Halfmouw (ill.)

Het levende hoofd

Els Pelgrom, Sylvia Weve (ill.)

Ik ben hier!

Joke van Leeuwen

Wolvenweer

Simon van der Geest, Karst-Janneke Rogaar (ill.)

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri