Vertaald proza

BOEKEN NR. 3, MAART 2022

Annie Ernaux: Het voorval

door Jet Sienema

Het voorval is een literair gekleurde getuigenis over een ongewilde zwangerschap, waar de schrijfster als 23-jarige studente in Rouen mee geconfronteerd werd. Het boekje is het bijna klinische verslag van de schaamtevolle zoektocht om 'het ding', zoals zij de foetus consequent blijft noemen, te laten weg maken. Gedurende die enkele maanden, tussen oktober 1963 en januari '64, zal haar leven er totaal door worden beheerst. Al snel merkt ze dat ‘meisjes die een abortus wilden, niet pasten in het morele kader van die tijd’. Ze staat er uiteraard helemaal alleen voor -- de naam van de student die haar kortstondige partner was, is haas -- en het is pas als ze een vrouw ontmoet die eenzelfde lijdensweg heeft ondergaan, dat ze het adres krijgt van een engeltjesmaakster in Parijs, die haar tegen fikse betaling zal 'helpen'. Voordien had ze nog geprobeerd, in navolging van de in die tijd gebruikelijke adviezen, van de foetus af te komen door achtereenvolgens van de trap te springen, hopen penicilline te slikken en met breinaalden te experimenteren.  

Het afstandelijke, bijna koele verhaal van de gebeurtenissen uit die tijd kent een hoogtepunt in het verslag van de ingreep zelf en de beschrijving enkele dagen later van de miskraam die haar bijna fataal zou worden. De gebeurtenissen zullen uiteraard een diepe indruk nalaten en haar verdere leven, als vrouw en als auteur, sterk beïnvloeden. Zesendertig jaar later, tussen februari en oktober 1999, deed ze er precies negen maanden over om dit voorval van zich af te schrijven.
 
In haar nawoord bij deze herdruk schrijft Marja Pruis: ‘Het voorval is een schokkend boek. Het is niet ‘groot’, zoals geen van de romans van Ernaux volumineus is, en toch heeft het de zwaarte van een baksteen.’ Het recht op abortus, om welke redenen of onder welke omstandigheden dan ook, heeft tot op vandaag onmiddellijke maatschappelijke relevantie, zo blijkt, want ook in België is abortus enkel onder welbepaalde voorwaarden geen misdrijf. En denk aan de massale protesten in Polen tegen de uiterst strenge abortuswetgeving. Polen, lid van de Europese Unie, niet ver van ons bed.
 
In september 2021 won de film L’événement van Audrey Diwan, naar het boek van Annie Ernaux, in Venetië de Gouden Leeuw. De film heeft, zo schrijft Pruis, eenzelfde ‘kwetsbare heldhaftigheid’ als het boek. ‘Het verliezen van de controle over je eigen lichaam […] is een verhaal van alle tijden, overal.’
 
Annie Ernaux: Het voorval, De Arbeiderspers, Amsterdam 2022, 96 p. ISBN 9789029545822. Vertaling van L’événement door Irene Beckers. Distributie L&M Books

deze pagina printen of opslaanontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri