Misdaad

BOEKEN NR. 2, FEBRUARI 2022

D.L. Marshall: Antrax eiland

door Karen Vandyck

Antrax of miltvuur is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie. In 1942 werden op het Schotse eiland Gruinard miltaire proeven met antrax georganiseerd om te testen of het als biologisch wapen gebruikt kon worden in de Tweede Wereldoorlog. Na deze testen moest het eiland 48 jaar in quarantaine en werd het pas in 1990 weer veilig verklaard. Toch zal het nog honderden jaren ongeschikt blijven om er te wonen. Dit eiland Gruinard is het Antrax eiland uit de titel van het debuut van de Britse schrijver D.L. Marshall en het eerste deel rond troubleshooter John Taylor.  

Deze John Taylor, voormalig militair en nu manusje-van-alles die door overheden wordt ingehuurd bij strikt geheime klussen, wordt naar Gruinard gestuurd omdat er een dode is gevallen. Op het eiland zijn enkele wetenschappers, militairen en technici bezig met de sanering van het eiland. Ze leven in twee kampen die bestaan uit enkele units die enkel toegankelijk zijn na een strikte procedure van ontsmetting. Buiten op het eiland dienen de aanwezigen gasmaskers en beschermkledij te dragen. De technicus van het complex wordt vermoord teruggevonden en aangezien het eiland niet bereikbaar is vanuit de buitenwereld, is al snel duidelijk dat de dader zich op het eiland bevindt. Taylor wordt officieel als nieuwe technicus naar het eiland gebracht, maar moet tegelijk onderzoek doen naar de omstandigheden van de moord.
 
Weinig lezers zullen bekend zijn met de geschiedenis van Gruinard en D.L. Marshall weet feit en fictie mooi met elkaar te verweven. Want hoe surreëel het gegeven van een besmet eiland ook is, het maakt toch net iets meer indruk als je leest dat het bewuste eiland ook effectief bestaat en zwaar vervuild is door antrax. Daarnaast is Antrax eiland een origineel voorbeeld van een klassiek concept waarin een groep personages zich op een afgesloten locatie bevindt. Agatha Christie zou Marshalls aanpak vast kunnen appreciëren.
 
John Taylor is een typische actieheld. Hij weet van aanpakken, heeft een militaire achtergrond en deinst voor geen enkel gevaar terug. Taylor komt wel vrij eendimensionaal over, de focus ligt in Antrax eiland niet op de personages maar vooral op de actie. Taylor weet te ontsnappen uit een afgesloten verbrandingsoven, overleeft meerdere aanvallen en weet ondertussen ook nog een moordenaar te ontmaskeren. De finale is een Hollywoodblockbuster waard en als Tom Cruise twintig jaar jonger was, zou hij de rechten op het boek meteen gekocht hebben. Antrax eiland mag dan wel inspiratie hebben gehaald uit waargebeurde feiten, het is slechts de achtergrond waartegen een snelle actiethriller voor de fans van Lee Child of James Bond zich afspeelt.
 
D.L. Marshall: Antrax eiland, Luitingh Sijthoff, Amsterdam 2021, 382 p. ISBN 9789024597062. Vertaling van Anthrax Island door Fons Oltheten. Distributie VBK België

deze pagina printen of opslaanontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri