Misdaad

BOEKEN NR. 3, MAART 2022

Hjorth Rosenfeldt: De oogst

door Karen Vandyck

De oogst is inmiddels het zevende deel in de serie De Bergmankronieken waarin de briljante, maar onuitstaanbare psycholoog Sebastian Bergman de hoofdrol speelt. Nu ja hoofdrol, in De oogst is het vooral zijn biologische dochter Vanja Lithner die in de schijnwerpers staat. In het Zweedse Karlshamm zijn drie moorden gepleegd. De slachtoffers werden met één enkele treffer in het hoofd geraakt door een sluipschutter. Het lijkt erop dat een uiterst koelbloedige seriemoordenaar aan het werk is. Het wordt de eerste grote zaak voor Vanja Lithner sinds ze de leiding van de afdeling moordzaken van de Nationale Recherche heeft overgenomen van haar oude baas Torkel Höglund, die inmiddels met verplicht pensioen is na de gebeurtenissen uit Het oordeel.  

Ook Sebastian Bergman heeft na alle perikelen uit het vorige deel een stap opzij moeten zetten en is opnieuw een privépraktijk als psycholoog begonnen. Hij heeft zich niet ver van Lithner gevestigd in de hoop zijn kleindochter Amanda zo veel mogelijk te kunnen zien. Intussen heeft Bergman ook een relatie met Ursula Andersson, een van de speurders van Lithners team. Verder in het kleine team vinden we nieuwkomer Carlos Rojas, die na zijn passage in Het oordeel permanent aan het team van Lithner is toegevoegd. En ten slotte is er Billy Rosén, een jonge rechercheur en een van de beste en enige vrienden van Lithner, maar zoals we ook weten uit de laatste hoofdstukken van Het oordeel iemand met een zeer duister geheim.
 
Het mag al duidelijk zijn dat lezers die vorige delen gelezen hebben, een voorsprong hebben op nieuwe lezers. De oogst staat bol van verwijzigingen naar vorige onderzoeken. Bovendien wordt er door schrijvers Michael Hjorth en Hans Rosenfeldt erg geconcentreerd op de privélevens van de personages. Dat was al zo in de voorgaande delen en dat is nu niet anders. Soms leunt het boek zelfs gevaarlijk dicht tegen een veredelde soapserie waarin iedereen iedereen kent. Maar gelukkig weten de schrijvers hoe ze een strak verhaal moeten vertellen en weten ze het tempo hoog te houden. Het is duidelijk dat beide auteurs ook al scenario’s voor film en televisie hebben geschreven want er staan geen overbodige woorden in De oogst en de korte hoofdstukken lezen als scènes van een film of televisieserie.
 
Na ongeveer twee derde van het boek wordt de dader van de sluipschuttersmoorden gepakt en neemt De oogst verrassend een heel andere wending waarin Billy Rosén in het vizier komt. Een uniek moment om de innerlijke tweestrijd te beschrijven die er vanaf dan in Vanja Lithner omgaat: haar loyaliteit tegenover Rosén versus het bewijs dat zich langzaamaan opstapelt. Uiteraard moet ze een beroep doen op Sebastian Bergman, en ook haar voormalige baas komt weer in beeld.
 
Hjorth Rosenfeldt moet ervoor oppassen om niet te veel nevenplots en nevenpersonages te verzinnen, maar in De oogst zijn de Zweedse schrijvers erin geslaagd een spannende en duistere thriller te maken. En naar aloude traditie werpen ze de lezer op de laatste pagina’s nog twee ferme cliffhangers voor de voeten waardoor het weer uitkijken is naar deel acht, wat volgens sommige bronnen ook het laatste deel van De Bergmankronieken zou zijn.
 
Hjorth Rosenfeldt: De oogst, Cargo, Amsterdam 2021, 415 p. ISBN 9789403108612. Vertaling van Som man sår door Corry van Bree. Distributie: Standaard Uitgeverij

deze pagina printen of opslaanontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri