Misdaad

BOEKEN NR. 3, MAART 2022

Emma Haughton: Het donker

door Karen Vandyck

Voor haar eerste thriller neemt voormalig journaliste Emma Haughton de lezer mee naar het andere eind van de wereld, naar Antarctica. Weinigen hebben al een voet gezet op deze uitgestrekte, desolate ijsvlakte en de lezer kan volop zijn verbeelding gebruiken om het decor voor te stellen. Zulk bar, bitterkoud en weinig toegankelijk gebied is ideaal voor een spannende thriller waarin de personages niet zomaar weg kunnen en rekening moeten houden met de gure buitenomstandigheden. Goed gezien van Haughton, die eerder al enkele young adultboeken schreef (waarvoor ze o.a. de Carnegie Medal kreeg), maar nu dus haar debuut maakt bij de grote jongens.  

Spoedarts en ik-verteller Kate North is nog herstellende van een persoonlijke tragedie wanneer ze stuit op een merkwaardige jobadvertentie. Een onderzoeksstation op Antarctica is namelijk op zoek naar een nieuwe dokter voor de winterploeg. De vorige dokter kwam bij een tragisch ongeval om het leven en er moet iemand met een medische achtergrond aanwezig zijn op het station dat in de wintermaanden ontoegankelijk is door de weersomstandigheden. Kate landt met het voorlaatste vliegtuig op Antarctica en maakt kennis met haar elf collega’s van de winterploeg, een bont allegaartje aan nationaliteiten, culturen en beroepen. Allemaal samen moeten ze het station draaiende houden tijdens de wintermaanden wanneer de dag bestaat uit 24 uur totale duisternis.
 
De kennismaking met het team verloopt vlot, al merkt Kate wel op dat er een aparte dynamiek in de groep heerst. Maar het leven op het onderzoeksstation gaat zijn gangetje tot Kate op enkele aanwijzingen stuit dat het ongeluk van de vorige dokter wel eens geen ongeluk zou kunnen zijn. Ze begint vragen te stellen, maar dat wordt niet door iedereen op prijs gesteld, vooral niet door directrice Sandrine, die een persoonlijke vete lijkt te hebben met Kate, die ze niet bekwaam acht voor de job.
 
Het donker is een sfeervol debuut van Emma Haughton die de extreme omstandigheden waarin de bewoners op Antarctica moeten leven goed weet te beschrijven. Vooraleer je ook maar één stap buiten kan zetten, ben je een half uur in de kleedkamer in de weer met thermisch ondergoed, isolerende jassen en mutsen, sjaals, handschoenen en brillen. Materiaal is van levensbelang…
 
Haughton beschrijft prima de dynamiek in de groep, die langzaam verschuift van een bende jonge, vrolijke collega’s, naar bezorgde vreemden die wantrouwen. Samen met Kate ontdekt de lezer dat er iets niet pluis is op het onderzoeksstation. Maar is Kate zelf wel een betrouwbare verteller? Want aan de traumatische gebeurtenissen uit haar verleden – iets wat je slechts mondjesmaat te weten komt – heeft Kate een knoert van een pillenverslaving overgehouden. Ze kan amper functioneren zonder haar dagelijkse pillen en dus zou haar paranoia ook aan haar verslaving toe te wijzen kunnen zijn.
 
In het eerste deel van het boek ligt de spanningsboog nog niet erg hoog. Haughton neemt de tijd om de personages en de setting te schetsen. En dat is goed want zo raak je meer betrokken bij de personages. Het blijkt ook nodig want de personages worden meestal enkel met hun voornaam aangesproken waardoor het soms afvragen is wie nu weer Drew, Alex, Tom of Rob is. Maar langzaamaan drijft Haughton het tempo op en dat resulteert in een spannende ontknoping. Door eliminatie was de lezer waarschijnlijk tot dezelfde dader gekomen, maar dat mag de pret allerminst drukken. Het donker is een aangenaam en spannend debuut met een mooi uitgewerkte plot.
 
Emma Haughton: Het donker, Luitingh Sijthoff, Amsterdam 2021, 367 p. ISBN 9789024595822. Vertaling van The Dark door Jan Mellema. Distributie: VBK België 

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 7, SEPTEMBER 2023

Het kleinste gemene veelvoud

Pirkko Saisio

Het onvergetelijke jaar van Tomoko

Yoko Ogawa

Klokgelui

Leo Pleysier

palganeem

Lies Van Gasse

Vlucht over de Pyreneeën. Mijn tocht met Walter Benjamin

Lisa Fittko

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 7, SEPTEMBER 2023

Gelukkig en blij. Gedichten

Edward van de Vendel, Martijn van der Linden (ill.)

Hart van staal

Simon Van der Geest, Martijn van der Linden (ill.)

Jona

Anna van Praag

Mevrouw Kiosk

Anete Melece

Zebedeus en het ganzenbord van Wisse

Koos Meinderts, Annette Fienieg (ill.)

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri