Poëzie

BOEKEN NR. 6, JUNI 2022

Jozef Deleu (red.): Het liegend konijn 2022 nr.1

door Dirk De Geest

Het zal poëzieliefhebbers niet zijn ontgaan. Het liegend konijn ligt alweer in de boekhandel, met een hoop splinternieuwe poëzie om de zomermaanden te lijf te gaan. Jozef Deleu is er alweer in geslaagd om een keur van dichters bij elkaar te brengen, waardoor ook deze aflevering van zijn eenmanstijdschrift een indrukwekkend staal van de hedendaagse poëzie weet te brengen (veel beter dan de bloemlezingen en overzichten die her en der met enig poeha worden voorgesteld). 

Veertig dichters is misschien wat veel van het goede, maar opnieuw is het met een vergrootglas zoeken naar een gedicht dat zwakker is of niet meteen de lezer weet mee te voeren. Opmerkelijk is vooral hoe Deleu een bijzonder oog en oor heeft voor jonge (soms minder jonge) debutanten, waardoor Het liegend konijn in feite ook permanent een jongerentijdschrift is gebleven. Ook in deze aflevering ontmoet men nieuwe geluiden die vooral nieuwsgierig vragen om meer. Namen noemen is in dit opzicht riskant, maar het werk van Isa Altink of Kate Dejonckheere (vooraan in het alfabet en daarom ook vooraan in dit boek) is typerend voor zowel de kwaliteit als de diversiteit van de hedendaagse poëzie. De gedichten van Altink lijken intimistisch en sterk autobiografisch, maar de dichteres weet daarbij voortreffelijk een evenwicht te vinden tussen herkenbare ervaringen en emoties en een meer algemeen beeld, door het gebruik van efficiënte details en symbolen. Dejonckheere vertrekt omgekeerd van de kleur blauw bij kunstenaars als Klein of Newman om er de persoonlijke zoektocht naar jeugdherinneringen en verloren geliefden mee te vertolken op een originele, sterk associatieve wijze. Het zijn maar twee (willekeurig gekozen) voorbeelden die laten zien hoe nieuwe dichters aansluiting zoeken bij de verworvenheden van de traditie maar daarbij onverminderd eigen creatieve accenten leggen.
 
Dat literaire patrimonium is in deze aflevering ruim vertegenwoordig, met nieuw werk van zo uiteenlopende dichters als Ducal, Gerbrandy, Gerlach, Gruwez, Knibbe, Mortier of Van hee. Hun werk mag dan wel minder innovatief zijn, zij laten zien hoe groot en blijvend actueel hun vakmanschap is. Ducal zoekt opnieuw nadrukkelijk aansluiting bij het milieu van zijn levensgeschiedenis, terwijl Gerbrandy meer theatraal en beelden te werk gaat. Mortier laat de zeventiende-eeuwse anatoom Dr. Tulp college geven, terwijl Van hee op haar typische tastende manier mensen laat verschijnen die onderweg zijn in een wereld die verandert en vervliegt. Opmerkelijk in deze aflevering is de grote aantrekkingskracht die het lange, verhalende gedicht heeft op heel wat auteurs. Stefan Hertmans presenteert een lang gedicht waarin hij in zijn verleden op zoek gaat naar de vrouw die hem zowel menselijk als artistiek heeft gevormd, een autobiografisch relaas dat tegelijk gelezen kan worden als een cultuur- en kunstfilosofisch traktaat en perfect aansluit bij zijn recente romans. Michael Tedja kiest voor een politiek geladen gedicht waar hij persoonlijke gebeurtenissen vermengt met de historische katoenteelt om zo de uitsluiting en de raciale discriminatie aan te klagen, in het verleden maar evenzeer vandaag. En Tom van de Voorde confronteert zijn eigen westerse schrijverschap met de tragiek van de Russische activist Stepan Latypov; diens wanhopige zelfmoordpoging vormt de aanleiding voor een traumatiserende bezinning over de verantwoordelijkheid van de schrijver en de mens.
 
Het liegend konijn is, met andere woorden, alweer de goedkoopste manier (amper een halve euro per dichter) om de zomermaanden intens en zinvol door te brengen.
 
Jozef Deleu (red.): Het liegend konijn. 187 nieuwe gedichten uit het nest geroofd van... Pelckmans, Kalmthout 2022, jg 20, nr. 1, 269 p. ISBN 9789464016819

deze pagina printen of opslaanontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri