Misdaad

BOEKEN NR. 6, JUNI 2022

Sarah Goodwin: Gestrand

door Karen Vandyck

Voor een gloednieuw realityprogramma trekken acht onbekenden – vier mannen en vier vrouwen – naar het onbewoonde Schotse eiland Buidseach. Het gezelschap zal er bijna een jaar verblijven om te testen hoe het zou zijn als de wereld vergaat en zij de enige overlevenden zijn. Het is de bedoeling dat de acht een kamp opzetten en zelf instaan voor hun voedsel en dat alles wordt gefilmd met een bodycamera. Er zullen ook twee technisch medewerkers van de productiemaatschappij op het eiland verblijven, maar contact met hen is ten strengste verboden. Op een afgesproken moment bijna een jaar later zal een boot hen weer oppikken. Maar wanneer de deelnemers op het strand staan te wachten, is er geen boot te zien. Ook de weken nadien komt er niemand opdagen om hen op te halen. Hebben ze de dagen verkeerd geteld? Zijn ze hen vergeten? Is de productiemaatschappij failliet? Of is de wereld effectief vergaan?
 
Vooraleer de lezer een antwoord krijgt op deze vragen, neemt debutante Sarah Goodwin je mee naar wat er de maanden daarvoor op het eiland is gebeurd. Ik-verteller is Madeline ‘Maddy’ Holinstead die aan het realityprogramma deelneemt om het verlies van haar ouders te verwerken. Maddie werd door haar ouders streng opgevoed, en na een miserabele eerste schooldag besliste haar moeder dat Maddie voortaan thuisonderwijs zou krijgen. Ze is gaan verder studeren maar maakte moeilijk vrienden van haar eigen leeftijd en ook op haar werk is Maddie een buitenbeentje die zich niet weet te integreren. Wanneer haar beide ouders bij een auto-ongeval om het leven komen, blijft Maddie alleen achter met een berg schuldgevoelens. Het leven op het onbewoonde eiland in een groep nieuwe mensen, ziet Maddie als een uitgelezen kans om een frisse wind te doen waaien in haar ongelukkige leven.
 
Aanvankelijk verloopt alles op het eiland voorspoedig. Iedereen doet de hem of haar toegewezen taken en al snel staat er een stabiele en droge hut met een moestuin. Maar naarmate de bewoners langer op het eiland verblijven, begint hun samenhorigheid de eerste barsten te vertonen. Lezers met een interesse in sociale psychologie en groepsdynamica hadden dit al voelen aankomen, maar ook kijkers van realityprogramma’s als Expeditie Robinson weten dat een homogene groep uiteenvalt in kleinere kampen als honger, verveling en overleven toeslaan. Ook Gestrand biedt een mooie psychologische kijk op hoe een groep werkt en hoe de natuurlijke leiders snel de bovenhand nemen en de volgers hen schijnbaar zonder al te veel protest volgen. En zo gebeurt het dat de introverte Maddie het gemakkelijke slachtoffer wordt en langzaam maar zeker uit de groep wordt gewerkt.
 
Doordat je alles vanuit het gezichtspunt van Maddie zelf beleeft, laat Gestrand uiteraard maar één kant van het verhaal zien. Maddies verhaal is gekleurd door haar eigen ervaringen en interpretaties. Goodwin kruipt echter goed in het hoofd van haar hoofdpersonage en geeft de twijfel, wanhoop, eenzaamheid en radeloosheid van Maggie goed weer. Je voelt je met haar een outsider, haast een paria tussen de anderen. Samen met Maddie zoek je een manier om te overleven op het eiland en de anderen op een veilige afstand te houden. Mede dankzij Goodwins vlotte pen blijft het verhaal boeien tot het einde. De auteur weet na een vrij rustig begin de spanning ook langzaamaan op te voeren zodat het erg moeilijk wordt om het boek weg te leggen. Enig minpunt is dat het einde nogal snel afgewerkt lijkt en niet helemaal in lijn met de rest van het boek. Verder is dit echter een prima en origineel debuut.
 
Sarah Goodwin: Gestrand, Ambo/Anthos, Amsterdam 2021, 336 p. . ISBN 9789026358807. Vertaling van Stranded door Els van Son. Distributie: VBK België

deze pagina printen of opslaanontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri