Misdaad

BOEKEN NR. 7, SEPTEMBER 2022

Fran Dorricott: De vuurtoren

door Karen Vandyck

Zes vrienden trekken voor een ontspannen weekendje naar het onbewoonde Schotse eiland Ora. Daar wacht hen een bijzondere logeerplek, namelijk een oude vuurtoren die door de huidige eigenaars is gerenoveerd tot vakantiewoning. Het is drie jaar geleden dat de studievrienden nog eens echt met zijn allen op stap zijn geweest. Het tripje hebben ze te danken aan Kira die voor een tijdschrift in Londen werkt en een reportage zal maken van deze bijzondere overnachtingsplaats. Vol goede moed komen de zes aan wal. Naast Kira zijn dit haar ex Lucas met zijn nieuwe vriendin Genevieve, James en het koppel Jess en Moira dat voor de eerste keer sinds ze ouders zijn geworden samen weg zijn.
 
Na een eerste verkenning van de vuurtoren en het bijbehorende aparte gebouw met de slaapkamers, trekken de vrienden voor een avondlijke wandeling naar het strand waar ze een vuurtje willen maken. Ze zijn echter de lucifers vergeten waarop James terug gaat naar de vuurtoren, maar hij keert niet terug naar het strand. De andere vijf zijn bezorgd, het pad naast de kliffen is immers gevaarlijk en bovendien begint het ook nog te regenen. Een helse nacht zoeken levert niets op, tot ze terug bij de vuurtoren aankomen en James daar aan de grote tafel zit. Hij is echter vaag over waar hij geweest is, en de volgende dagen gedraagt hij zich afstandelijk en afwijzend. Bovendien raken er spullen kwijt en lopen de spanningen in de groep steeds hoger op. Wat een ontspannend uitje moest worden, ontaardt al snel in een zenuwachtig en verwijtend onderonsje.
 
De Britse Fran Dorricott is boekverkoper en volgde een cursus creatief schrijven aan de universiteit. De vuurtoren is niet haar eerste boek, maar wel het eerste dat naar het Nederlands is vertaald. In haar dankwoord schrijft Dorricott: ‘Voor mijn familie, omdat ze allemaal deden alsof ze verbaasd waren toen ik zei dat ik een griezelverhaal over een eiland ging schrijven.’ En dat is precies wat De vuurtoren is: een griezelverhaal op een duistere, afgelegen locatie. Zoals dat in een standaardgriezelverhaal gebeurt, houdt ook Dorricott haar lezers lang in het ongewisse wat er precies aan de hand is op Ora. Is James gek geworden? Heeft hij iets gezien? Is er nog iemand op het onbewoonde eiland? Zit er in de spookverhalen die Genevieve vertelde, een kern van waarheid?
 
We leren de personages kennen als zes gegoede dertigers van wie de meesten elkaar al kennen sinds hun studententijd. Enkel Genevieve en Moira zijn er later bijgekomen toen ze een relatie kregen met respectievelijk Lucas en Jess. Beiden zijn aanvaard door de groep, maar voelen zich soms toch ook nog buitenstaanders. Door hun drukke jobs en het ouderschap zijn de vrienden elkaar een beetje uit het oog verloren, maar ze hervallen al snel in hun gebruikelijke patronen van vroeger. Dorricott heeft er voor gekozen om geen van alle personages echt sympathiek te maken. Elk van hen heeft wel een karaktertrek die hen minder geliefd maakt.
 
Het verhaal wordt verteld vanuit drie standpunten. Ten eerste is er Kira, de organisator van het weekendje en diegene die zich verantwoordelijk voelt voor de groep. Dan is er Genevieve die er laatst is bijgekomen en zich nog niet helemaal geïntegreerd voelt. En ten slotte is er Moira, de nuchtere van de bende, die steeds een logisch antwoord heeft. Afwisselend zien we de gebeurtenissen door hun ogen en dit procedé werkt in De vuurtoren. Het hangt er immers vanaf wie de verteller is hoe een gebeurtenis geïnterpreteerd wordt. Fran Dorricott heeft een aangename schrijfstijl die vlot leest en de sfeer rond de afgelegen vuurtoren goed weergeeft. Enkel aan spanning ontbreekt De vuurtoren het. Het verhaal wordt immers nooit echt spannend en het einde is niet echt heel verrassend.  
 
Fran Dorricott: De vuurtoren, HarperCollins, Amsterdam 2022, 317 p. Vertaling van The Lighthouse door Erica Disco. ISBN 9789402709551. Distributie: Agora Books


deze pagina printen of opslaanontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri