Misdaad

BOEKEN NR. 8, OKTOBER 2022

Mari Hannah: Spoorloos

door Karen Vandyck

Spoorloos is het zevende deel in de reeks rond hoofdinspecteur Kate Daniels van de afdeling moordzaken van de politie van Northumbria. Vreemd genoeg is dit het eerste deel dat naar het Nederlands wordt vertaald. En hoewel je Spoorloos als standalone kan lezen, wordt snel duidelijk dat de personages in de vorige zes delen al heel wat hebben meegemaakt wat hun onderlinge relaties heeft beïnvloed. Jammer dat de uitgever er niet voor heeft gekozen om de reeks te vertalen vanaf het eerste boek, maar daar kan de Britse schrijfster Mari Hannah uiteraard niets aan doen.  

Kate Daniels krijgt midden in de nacht een telefoontje van brigadier Hank Gormley, die vertelt dat een trans-Atlantische vlucht van Londen naar New York zo’n 150 mijl voor de JFK-luchthaven van de radar is verdwenen. Een zaak die buiten de jurisdictie van Daniels en haar team valt, ware het niet dat Jo Soulsby aan boord zat, niet alleen de profiler van Daniels’ team, maar ook haar geliefde. Of ex-geliefde, want de relatie tussen de twee vrouwen liep enkele dagen ervoor op de klippen omdat Daniels steeds haar werk voor haar relatie zette. Soulsby heeft hieruit haar conclusies getrokken en voor haar eentje een reisje naar New York geboekt om na te denken.
 
Uiteraard voelt Daniels zich schuldig over hoe haar relatie met Soulsby is afgelopen, maar ze wil ook niet accepteren dat Soulsby wel degelijk op de bewuste vlucht zat. Ze blijft zich krampachtig vasthouden aan elke laatste strohalm dat Soulsby toch maar niet op het vliegtuig is gestapt. Hoewel Gormley en commissaris Bright haar proberen de fatale afloop te doen inzien. Bright heeft echter ook andere problemen want terwijl Daniels en Gormley vanaf Heathrow meehelpen aan het onderzoek rond de vliegtuigcrash, wordt in Northumbria het lijk gevonden van een lokale drugsbaron. Het is de kans van waarnemend inspecteur Paul Robson om voor de eerste keer de leiding over een zaak te krijgen. Maar dan krijgt Daniels een tip van een informant dat de twee zaken wel eens verband zouden kunnen houden met elkaar.
 
Omdat dit het zevende deel in de serie is, weet de lezer bijvoorbeeld niets over de relatie tussen Daniels en Soulsby en voor de nieuwe lezer maakt de mogelijke dood van Soulsby minder emoties los dan voor lezers die reeds vertrouwd zijn met de personages. Gelukkig geeft Hannah af en toe wel een kleine terugblik zodat je wel een beetje kan volgen. De schrijfster heeft een serie geschreven waarin het privéleven van de personages veelvuldig aan bod komt. Dat helpt om hen menselijker en sympathieker te maken, maar het vertraagt ook de plot en komt de spanningsboog niet ten goede.
 
Er had wel wat ballast uit het boek gemogen om het iets gebalder te maken. Dat Kate zich een zoveelste keer voor het hoofd kan slaan omdat ze haar relatie met Jo niet beter heeft aangepakt, begint na een tijdje wel te vervelen. Kate is anders wel een interessant karakter, een assertieve vrouw in een mannenwereld, die lak heeft aan regels en niet bang is om tegen orders in te gaan. Haar relatie met Jo geeft haar een zachter kantje. Hopelijk worden de vorige boeken in deze serie ook nog vertaald zodat we het hele verhaal over Kate Daniels en co nog kunnen lezen. Dan kunnen we Spoorloos immers pas echt naar waarde schatten.
 
Mari Hannah: Spoorloos, Luitingh-Sijthoff, Amsterdam 2022, 383 p. Vertaling van Without a Trace door Betty Klaasse. ISBN 9789024599295. Distributie: VBK België

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 7, SEPTEMBER 2023

Het kleinste gemene veelvoud

Pirkko Saisio

Het onvergetelijke jaar van Tomoko

Yoko Ogawa

Klokgelui

Leo Pleysier

palganeem

Lies Van Gasse

Vlucht over de Pyreneeën. Mijn tocht met Walter Benjamin

Lisa Fittko

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 7, SEPTEMBER 2023

Gelukkig en blij. Gedichten

Edward van de Vendel, Martijn van der Linden (ill.)

Hart van staal

Simon Van der Geest, Martijn van der Linden (ill.)

Jona

Anna van Praag

Mevrouw Kiosk

Anete Melece

Zebedeus en het ganzenbord van Wisse

Koos Meinderts, Annette Fienieg (ill.)

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri