Peuters en kleuters

JEUGDBOEKEN NR. 5, MEI 2024

Jarvis: De picknick en andere verhalen

door Erick Kila

3+ - Boekjes maken voor de allerjongsten is zeker geen gemakkelijke zaak. Hoe raak je het gevoel van een drie- of vierjarige en hoe zorg je ervoor dat een verhaal aansluit op een tekening? De Britse tekenaar/schrijver Jarvis heeft er een talent voor. Hij bereikte in De picknick en andere verhalen, het eerste boekje in de reeks Vogel en Beer, een bijna volmaakte synthese van tekst en beeld.
 
Zijn teksten zijn rechttoe rechtaan en toch gevoelig. Zijn, deels gepenseelde, tekeningen hebben geen overbodige franje, maar versterken het gevoelige van de tekst subtiel. In vier verhaaltjes volgen we de personages uit de titel van ‘s ochtends tot ’s avonds. Het gaat om overzichtelijke belevenissen die heel geschikt zijn om aan peuters en kleuters voor te lezen. Maar in dit geval betekent ‘overzichtelijk’ geenszins simpel. In elk verhaal zit een ‘twist’ die tot enig nadenken stemt.
 
De tekenaar merkt over deze verhalen op dat ze gaan over hoe ‘we’ met elkaar omgaan. Hij liet zich inspireren door dagelijkse voorvallen in zijn gezin. Hij leeft met zijn vrouw Jenna en zijn hond Milo in Manchester. Het menselijke voorval wordt met gemak geprojecteerd op een vogel en een beer. Omdat in de buigzame belevingswereld van jonge kinderen dieren een soort mensen zijn, voelt de behandeling van ‘voorvallen in de omgang’ waarachtig aan. Aandacht voor de omgangsvormen is tegenwoordig geen luxe. Pittige, maar voor kleuters herkenbare, zaken als bedrog, ijdelheid en egoïsme komen op een soepele en komische manier aan de orde. De picknick en andere verhalen is daardoor een prima aanleiding voor een gesprekje met kids die wel eens afdwalen van het rechte (of brave) pad. Jarvis houdt het kind en de oudere op plezierige wijze een spiegel voor.
 
Vertaler Tjibbe Veldkamp heeft de innemende toon van de schrijver goed bewaard. Heel frappant is het verhaal ‘Het schilderij’. Vogel nodigt zijn vriend Beer uit om in de tuin te gaan schilderen. Beer bekent dat hij geen enkele ervaring heeft. Niet erg, vindt Vogel. Zij is ‘volleerd’ en ‘ervaren’ in de schilderkunst en zal hem aanwijzingen geven. Maar dan blijkt dat Beer een natuurtalent is en dat het schilderij van Vogel nergens op lijkt. Vogel ziet het, maar uit ijdelheid onthoudt ze Beer een eerlijke waardering. Als de andere dieren komen kijken, valt Vogel lelijk door de mand. De wijze en ontroerende eindmoraal van dit verhaal zal verrassen. In elk van de verhalen speelt het zuivere van vriendschap een beslissende rol.
 
Ware vriendschap, ach ja… Het is een zeldzaam verschijnsel. Je kunt er als kind niet vroeg genoeg mee te maken krijgen. Jarvis won in maart 2023 met De picknick en andere verhalen, de eerste van een reeks van zes boekjes over de twee vrienden, de Children’s Indie Book of the Month Award. Deze prijs is ingesteld door de onafhankelijke boekhandel in het Verenigd Koninkrijk.  
 
Jarvis: Vogel en Beer, Gottmer, Haarlem 2024, 64 p. : ill. ISBN 9789025778002. Vertaling van The picnic and other stories door Tjibbe Veldkamp. Distributie L&M Books


deze pagina printen of opslaanontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri