Vertaald proza

BOEKEN NR. 6, JUNI 2023

Miguel Bonnefoy: De uitvinder

door Hugo Van Hoecke

De uitvinder in kwestie luistert naar de naam Augustin Mouchot. Nooit van gehoord zal u zeggen en dat is allesbehalve verwonderlijk, want als op één wetenschapper het kwalitatief ‘miskend’ van toepassing is, dan wel op deze saaie, ziekelijke geleerde die toch maar aan de wieg stond van wat vandaag de grootste betrachting is van het wetenschappelijk onderzoek: het te nutte maken van het potentieel aan zonne-energie. Helaas was deze ‘treurige strijder’ te bescheiden om het te maken in een utilitair gerichte wereld, liep hij te ver voorop, en moest hij het opnemen tegen een tijdsgeest die gemakshalve vasthield aan de platgetreden paden.  

Vermoedelijk vanwege het actuele karakter van het thema, maar zeker ook om de onverholen tragiek die diens leven uitstraalde, wil de jonge Franse auteur in dit werk een poging ondernemen om zijn landgenoot Mouchot een (té) late eer te bewijzen door zijn leven van onder het stof te halen, niet voor een onderkoelde biografie maar voor een speelse roman over een verspeeld leven. Het verschil is duidelijk, de hele tijd door: waar bijvoorbeeld een doordeweekse biografie droogweg zou noteren dat Mouchot verhuisde naar ‘een aftands appartement’, wordt dat bij Bonnefoy ‘een armzalige kamer van het soort dat je aantrof in kloosters , met een bed met verroeste springveren waarop tot dusver alleen verbitterde vrijgezellen en oude dames zonder geld hem waren voorgegaan’. Dat soort pittige beschrijvingen zijn legio, zij zijn peper en zout in een verhaal dat baadt in troosteloosheden allerhande.
 
Zullen we het levenstraject van Mouchot even bondig samenvatten? Dat traject verloopt tergend langzaam opwaarts, vertraagd door zijn ziekelijke aard en versneld door het toeval. Al snel boekt de man ‘met zijn snor als een fietsstuur’ zijn eerste succes rond het beheersen van zonne-energie, door een heliopomp te fabriceren waarop hij meteen een patent neemt. Demonstraties met dit en gestaag verbeterde apparaten kennen nu eens grote bijval, dan weer niet (de zon werkt niet altijd mee, en het wantrouwen blijft groot). Toch wordt hij stilaan een beroemdheid, met als hoogtepunten een tweede presentatie voor keizer Napoleon III (de eerste was mislukt) en de show die hij samen met zijn vennoot Pifre mag opvoeren op de Wereldtentoonstelling van 1878.
 
Maar Mouchot, van elk charisma gespeend , wordt enkel ‘voortgedreven door de kalmerende illusie dat hij de wereld zou verbeteren’ en trekt naar Algerije, om daar op de top van de berg Chélia ‘de zon aan te kunnen raken’. In een apocalyptische sfeer realiseert hij zijn idee-fixe. Helaas doet de zon zo ongenadig haar werk dat Mouchot daar, als een moderne Icarus, niet zijn vleugels verbrandt maar wel zijn ogen. Wanneer hij terugkeert in de bewoonde wereld is hij nog amper een schim van zichzelf. Zijn ambitieuze vennoot Pifre, wél bij de pinken, is intussen geworden wat Mouchot zelf had willen zijn en gaat aan de haal met diens patenten. Mouchot zelf verzinkt in doffe ellende. Als half-afgeleefde man trekt hij in bij een al even beroerde, onsmakelijke vrouw: Pierrette (‘Ze had de huid van een zeeleeuw, een romp waar Mouchot drie keer in paste en zulke korte benen dat ze onder haar met kippenbloed bespatte jurk leek op een vette boleet met een mooie ronde stam’). Samen met haar, de een slaaf van de ander, worstelt hij zich door zijn ultieme jaren.
 
Wanneer Mouchot in 1912 op zijn 87e overlijdt, heeft hij een leven achter zich gekruid met hoogtepunten en – vooral – tegenslagen. Boven op de Algerijnse berg ervoer hij ‘een kracht afkomstig van een andere planeet’ die hem opeens verbond met de poëzie van het leven; maar terug beneden wordt hij geveld door de banaliteit ervan, die hij niet aankan. Bonnefoy volgt hem daarin stap na stap, detail na detail, met een overvloed aan precieze gegevens, bijna afstandelijk, zoals men van een biografie verwacht. Maar hoezeer het ook daarop lijkt, zijn verhaal is méér dan dat. Het wordt intens gevoed door een smeulende innerlijke warmte, op het conto te schrijven van Bonnefoy’s rijkelijke taalarsenaal en de uitbundige beeldentaal die hij in de strijd werpt. Mede daardoor wordt zijn verhaal niet zozeer het relaas rond een tragische mislukking als wel dat over een fanatieke dromer – met tentakels (en een uitnodiging?) naar vandaag. De allerlaatste zin van de roman is veelzeggend daaromtrent.
 
Miguel Bonnefoy: De uitvinder, De Bezige Bij, Amsterdam 2023, 191 p. Vertaling van L’inventeur door Liesbeth van Nes. ISBN 9789403115627. Distributie Standaard Uitgeverij

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 10, DECEMBER 2024

Dius

Stefan Hertmans

Kruisende lijnen

Junichiro Tanizaki

Memoires van een kip. Een Palestijnse fabel

Ishaq Musa Al-Husseini

We moeten ‘misschien’ blijven denken

Esther Jansma

Wij van de Ripetta

Thomas Lieske

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 10, DECEMBER 2024

De wens, of Het ware verhaal van Titi en Tony

Tereza Horvathova , Michaela Kukovicova (ill.)

Het is rood en rond…

Jan Jutte

Ludas en Bontje

Jan Paul Schutten, Sanne te Loo (ill.)

Wie heeft Steef opgegeten?

Susannah Lloyd, Kate Hindley (ill.)

Wij, ervoor en erna

Jenny Valentine

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri