Non-fictie

BOEKEN NR. 4, APRIL 2024

Cindy Zhu Huijgen: Dit is ook China. Terug naar mijn geboorteland

door Bea De Koster

In Dit is ook China vertelt Cindy Zhu Huijgen over haar adoptie en haar zoektocht naar haar ware identiteit, en ten slotte ook naar haar biologische familie. Samen met haar Nederlandse adoptieouders leert ze China kennen en later gaat ze sinologie studeren. Uiteindelijk gaat ze er wonen om als correspondent een genuanceerd beeld van China te laten zien. Als kind idealiseerde ze het land waar ze misschien had kunnen opgroeien als alles anders was gelopen. Ze fantaseerde steeds maar weer een alternatief leven voor zichzelf zonder racisme, in een land waar ze thuishoorde. Een land dat ze, als ze er eenmaal woont, hardnekkig door een roze bril wil zien.  

Maar al snel blijkt dat het onmogelijk is voor een journalist ‘om geen verslag te doen van de onderdrukking, schendingen van mensenrechten en de geopolitieke problemen die de Chinese regering veroorzaakt.’ Ongewild bevestigt ze zelfs een aantal clichés, iets waarvoor ze felle kritiek krijgt vanuit de Chinese gemeenschap in Nederland en elders in de wereld. Zoals wanneer ze in haar berichtgeving Wuhan een ‘virusstad’ noemt. Zhu Huijgen is als eerste Nederlandse journalist ter plekke en moet er weer snel weg zien te komen voor de stad op slot gaat. Ze wordt een paar keer bijna opgepakt omdat ze mensen interviewt en foto’s maakt, maar komt er telkens mee weg omdat ze, ironisch genoeg, geen Chinees is. Ook in China hoort ze dus niet thuis.
 
In het eerste hoofdstuk beschrijft Zhu Huijgen de zoektocht van de geadopteerde Paula Vrolijk die in China een tweelingzus blijkt te hebben. Vanwege de eenkindpolitiek konden haar ouders de twee meisjes niet houden. Een overtreding van de familiewetgeving werd bestraft met een boete van 650 renminbi, of 5000 euro, een jaarsalaris voor gewone Chinezen. Maar Paula Vrolijk is niet te vondeling gelegd op een brug nabij haar ouderlijk huis, zoals in het dossier van het weeshuis vermeld staat. Een regelrechte belediging voor haar geboortemoeder die haar nooit in de februarikou op straat zou hebben achtergelaten. Wat dat betreft zijn Chinezen niet anders dan andere mensen. Ze houden van hun kinderen en ze proberen zich dapper staande te houden in moeilijke omstandigheden.
 
Net zoals er bij ons mensen zijn die hun nek uitsteken, zo krijgen we in dit boek een aantal onverschrokken burgers te zien die zich verzetten tegen de terreur en daar een hoge prijs voor betalen. Soms moeten zij of hun familie ‘op de thee komen’ bij de politie, soms zit er niets anders op dan in vrijwillige ballingschap te gaan. En net zoals overal zijn er ook veel mensen die alles maar over zich heen laten komen.
 
‘Mijn buren in Beijing halen hun schouders op als er een zandstorm is, Nederlanders gaan regelmatig met het vliegtuig op vakantie. Chinezen zien smog als een weersverschijnsel, een deel van de Nederlandse bevolking protesteert tegen plannen om de stikstofuitstoot van de landbouw te verminderen.’
 
Zhu Huijgen laat telkens de twee kanten van de medaille zien, en ze ontmaskert de nog altijd superieure houding van het Westen. Ze eist het recht op om ondanks alle voor de hand liggende aberraties toch van haar geboorteland te houden. Haar vriend bedacht voor haar de term ‘racially fluid’: ze verandert van nationaliteit wanneer haar dat goed uitkomt. Zelf zegt ze daarover: ‘In hetzelfde gesprek kan ik zeggen “als Chinees vind ik dat die buitenlanders overdrijven”, om een paar minuten later verontwaardigd uit te roepen “hoe durven ze dàt kaas te noemen!”’
 
Door die dubbele focus en door Zhu Huijgens gedegen journalistieke aanpak en zorgvuldig opzoekwerk is dit een interessant boek geworden. In de zoektocht naar haar Chinese wortels legt ze de eigenaardigheden van de Chinese maatschappij bloot. Dus ja, het regime is verwerpelijk, en nee, Chinezen zijn niet allemaal blind of achterlijk, een aantal dingen beginnen stilaan te evolueren. Zhu Huijgen maakt scherpe analyses en legt soms verrassende verbanden in een lang betoog dat goed is opgebouwd en trefzeker naar een weloverwogen standpunt toewerkt.
 
Cindy Zhu Huijgen: Dit is ook China, Pluim, Amsterdam 2024, 211p. ISBN 9789493339224. Distributie De Wolken

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies



ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri