Poëzie

BOEKEN NR. 4, FEBRUARI 2016

Kees ’t Hart (red.): De 100 beste gedichten voor de VSB Poëzieprijs 2016

door Dirk De Geest

De VSB Poëzieprijs is sinds jaar en dag de belangrijkste prijs voor dichters. Via een goed uitgekiend systeem wordt de literaire lezer maandenlang voorbereid: diverse manifestaties in Nederland en ook wel in Vlaanderen, een shortlist van belangrijke bundels, en uiteindelijk de prijsuitreiking. Dit jaar ging de onderscheiding verdiend naar Ilja Leonard Pfeijffer voor zijn virtuoze bundel Idyllen, maar eerder waren ook Van Istendael en Vanhauwaert, Boskma en Tellegen genomineerd. Daarenboven was er in de media ook heel heisa rond de niet-nominatie van de meesterlijke bundel van Jacob Groot. Kortom, het was een geanimeerd feest voor de poëzie.

Belangrijker dan de prijs zelf lijkt mij echter voor de modale poëzielezer de jaarlijkse uitgave van een selectie van de ingezonden dichters, samengesteld door de voorzitter van de jury. Ook dit jaar presenteer Kees ’t Hart een fraaie en bijzonder veelzijdige keuze. In zijn korte inleiding onderstreept de bloemlezer die enorme variatie: dichters in de modernistische lijn maar ook veel dichters die teruggrijpen naar de traditie, moeilijke dichters tegenover heldere dichters, geëngageerde dichters tegenover dichters die zich toeleggen op het absolute en het onuitspreekbare… De gedichten zelf vormen de beste illustratie van dat alles. Men kan lang vitten over de precieze selectiecriteria en over het relatieve gewicht van dichters (merkbaar in de selectie van één tot drie teksten), maar in feite is dit boek een gigantisch feest van de poëzie. Gevarieerde gerechten, niet altijd naar ieders smaak, maar onveranderlijk authentiek en krachtig.  
 
Het is een verademing al deze gedichten te mogen lezen, want op vrijwel elke bladzijde komt een nieuwe stem aan bod. Die veelstemmigheid leidt ertoe dat de lezer even een ontdekking doet, maar nooit de tijd krijgt om in zijn of haar routine te vervallen. Zelf acht ik mij echt wel behoorlijk op de hoogte, maar ook voor mij stonden in deze bundel enkele nobele onbekenden met wie ik snel verder wil kennismaken. Op die manier vormt deze bloemlezing bovenal een uitnodiging om zich te gaan verdiepen in het werk van deze of gene bundel.
 
Overigens, dit jaar zijn de Vlaamse uitgevers ruim vertegenwoordigd in vergelijking met andere jaren. Ruim tien van de geselecteerde bundels verschenen bij uitgeverij P en het Poëziecentrum. Dat is alvast een terechte erkenning voor al het werk in de breedte. Dit boek is bijgevolg een must voor eenieder die op de hoogte wil blijven van de meest recente boek. Dat de mooi verzorgde verzameling nog geen tien euro kost, is in deze tijden van hoge boekenprijzen (zeker voor dichtbundels) graag meegenomen!

Amsterdam : De Arbeiderspers 2016, 126 p. ISBN 9789029505147 

deze pagina printen of opslaanontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri