Nederlands proza

BOEKEN NR. 8, JULI 2016

Merijn de Boer: ’t Jagthuys

door Jo Vanderwegen

Het lijkt wel alsof Merijn de Boer met zijn jongste werk poogt om de merkwaardigste plot van het jaar te verzinnen – een uitdaging die hem voorlopig gelukt is. Sekswerker Vera, gespecialiseerd in gehandicapte klanten, krijgt opdracht van Neeltje Bruinworst om haar vijfendertig jaar oude zoon Binnert in te wijden in de geneugten van de seksuele daad. Met die zoon blijkt trouwens van alles aan de hand - een scheve heup, autistische trekjes - al wordt het nooit écht duidelijk wat er precies speelt. Daarbij komt dat de overbeschermende Neeltje eigenlijk haar jongen al die jaren letterlijk gevangen heeft gehouden in de ouderlijke woonst, want Binnert is nooit naar school geweest en mag niet buitenkomen van zijn moeder. Hoe dan ook geniet de wereldvreemde Binnert van de wekelijkse bezoekjes van Vera en al snel worden beiden op hun manier verliefd op elkaar. Het mag duidelijk zijn dat de situatie voor elk personage onhoudbaar wordt.
 
Voor de uitwerking van 't Jagthuys bedient Merijn de Boer zich van een amalgaam van stijlelementen – schijnbaar moeiteloos mengt hij komedie, drama, mythologie, erotiek en spanning met elkaar. Daarenboven leest het boek als een trein en weet de auteur de nieuwsgierigheid van de lezer continu te prikkelen. De verhouding die De Boer daarbij wil aangaan met zijn lezend publiek is geen gemakkelijke, want meerdere malen zet hij de lezer op het verkeerde been door de personages valse informatie door te laten spelen of door onverwacht climaxen uit te stellen. Toegegeven, de soms groteske humor werkt niet altijd even goed, maar dat is een zeer persoonlijk gegeven dat hem niet hoeft aangerekend te worden.
 
Het doelloze karakter van de vertelling vormt daarentegen een veel belangrijker probleem voor 't Jagthuys. Auteur Merijn de Boer bewijst ten voeten uit dat hij kan schrijven, de taal beheerst, de lezer op de meest onverwachte ogenblikken in het ootje kan nemen, met andere woorden, het gereedschap bezit om aan het echte werk te beginnen. Wat echter ontbreekt in 't Jagthuys is net een thema, een vraag voor de lezer. De Boer is kapitein op een prachtig opgetuigd schip, klaar voor de tocht, maar zonder kompas of doel. En tot de tijd dat hij daar een oplossing voor gevonden heeft, moeten we over de auteur spreken als een belofte, en niet als het grote talent dat sommige media reeds in hem menen te zien.
 
Querido, 240 pp., ISBN 9789021400280 

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 6, JUNI 2021

2050. Gedichten

Peter Verhelst

Het bekroonde proza van Jesmyn Ward

Black Lives Matter

Het huis van de dichter

Herman Leenders

Het leven van de geest

Hannah Arendt

Stemvorken

A.F.Th. van der Heijden

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 6, JUNI 2021

Brons / Onder de golven

Linda Dielemans, Sanne te Loo (ill), Djenné Fila (ill.)

De nacht van Ronke

Jef Aerts, Marit Törnqvist (ill.)

De roos uit het beton

Angie Thomas

Groot Biegel sprookjesboek

Paul Biegel, Charlotte Dematons (ill.)

Zonder titel

Erna Sassen, Martijn van der Linden (ill.)

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri