Misdaad

BOEKEN NR. 10, SEPTEMBER 2016

Ruth Ware: In een donker donker bos

door Karen Vandyck

‘In a dark, dark wood there was a dark, dark house. And in the dark, dark house there was a dark, dark room. And in the dark, dark room there was a dark, dark cupboard. And in the dark, dark cupboard there was… a skeleton.’
 
Met dit oude volksliedje begint Ruth Ware, publiciste bij een Britse uitgeverij, haar thrillerdebuut. Een gepast begin want net als in het versje vallen er in In een donker donker bos heel wat lijken uit de kast.
 
De 26-jarige Leonora Shaw woont in Londen en schrijft onder een pseudoniem misdaadromans. Ze leidt een enigszins teruggetrokken leven en heeft niet zo veel vrienden. Tot haar eigen stomme verbazing krijgt ze een uitnodiging voor het vrijgezellenfeest van Clare Cavendish, haar beste vriendin uit de middelbare school. Ze heeft Clare echter al tien jaar niet meer gesproken wegens een bepaalde gebeurtenis tijdens hun schooltijd. Shaw is aanvankelijk niet echt van plan om te gaan, ze heeft overigens niet eens een uitnodiging voor het echte trouwfeest gekregen, maar in een impulsieve bui spreekt ze met Nina Da Souza, ook een oude schoolgenoot, af om het weekend toch te aanvaarden.
 
Zo belanden Shaw en Da Souza op een kille vrijdag in november in een glazen huis middenin een bos in Northumberland samen met de bruid, haar beste vriendin Florence Claw, kersverse moeder Melanie en, de enige man in het gezelschap, theatermaker Tom. Na de eerste avond wordt al duidelijk dat de karakters van de personages totaal verschillend zijn en dat er van alles borrelt tussen hen. Shaw voelt dat er iets aan de hand is en wil eigenlijk zo snel mogelijk terug naar huis, maar ze laat zich door Da Souza overhalen om toch te blijven, met fatale gevolgen. Shaw wordt immers wakker in een ziekenhuis onder het bloed en de schrammen en zonder geheugen. Van de politie die de wacht houdt in de gang vangt ze op dat ze betrokken is een moordzaak.
 
In een donker donker bos komt behoorlijk traag op gang. Ware neemt haar tijd om de situatie te schetsen en laat hier en daar ballonnetjes op dat er op school iets is gebeurd tussen Shaw en Cavendish waardoor ze geen contact meer hebben. Ware wisselt af tussen de scènes in het glazen huis en in het ziekenhuis. Net als Shaws geheugen beetje bij beetje terugkomt krijgt ook de lezer beetje bij beetje meer informatie van de auteur. Eens de finale in gang is gezet, gooit Ware alle remmen los en dendert het verhaal met een sneltreinvaart naar de ontknoping. Met een hoop twists and turns komt de uiteindelijke waarheid aan het licht.
 
Het is geen verrassing dat dit boek in het buitenland veel succes oogstte en een filmversie met Reese Whitherspoon er aankomt. In een donker donker bos is vlot geschreven, de geheimzinnige spanning wordt gedurende het hele boek aangehouden en het verhaal hapt lekker snel weg. Voor de liefhebbers van Het meisje in de trein staat er op de kaft, wat mij betreft is In een donker donker bos veel beter.
 
Amsterdam : Luitingh-Sijthoff 2016, 319p. Vert. van In a dark, dark wood door Hanneke van Soest ISBN 9789024570768 

deze pagina printen of opslaanontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri