Vertaald proza

BOEKEN NR. 4, APRIL 2017

Anuk Arudpragasam: Het verhaal van een kort huwelijk

door Lisanne Vroomen

Het verhaal van een kort huwelijk begint met een afgrijselijke scène die tot in de details wordt beschreven. De hoofdpersoon van het boek, Dinesh, loopt een noodhospitaal binnen in een vluchtelingenkamp in Sri Lanka in de frontlinie tussen het leger en de Tamil tijgers. In zijn armen draagt hij een zesjarig kind wiens rechterbeen geamputeerd is. Het kind heeft een wond aan zijn rechterarm en Dinesh brengt het kind naar de operatiekamer waar ook zijn arm geamputeerd wordt. Arudpragasam omschrijft op een bijna gevoelloze manier elk detail van de onverdoofde amputatie: hoe het kind door verplegers neergedrukt wordt, hoe de arts door huid én been snijdt en vervolgens de overgebleven stomp afbindt.
 
Lange zinnen en een overdaad aan details zijn kenmerkend voor het boek en vormen tegelijkertijd de kracht en de zwakte ervan. De gruwelijke amputatiescène houdt juist door de details de aandacht vast en maakt de realiteit van oorlogsslachtoffers indringend duidelijk. Later in het verhaal worden de details echter te veel, bijvoorbeeld als beschreven wordt hoe Dinesh zichzelf en zijn kleren wast om fris aan zijn gehuwde leven te kunnen beginnen.
 
In 200 pagina's geeft het boek inzicht in twee dagen van het leven van Dinesh. Deze twee dagen spelen zich af in en rond het vluchtelingenkamp, maar via terugblikken komt er ook zicht op de weg die hij heeft afgelegd om er te komen. Aanvankelijk is hij op de vlucht geslagen met zijn moeder, maar na haar dood staat hij er alleen voor. Al zijn bezittingen heeft hij achtergelaten bij het lichaam van zijn moeder. Dinesh blijkt wat rare trekjes te hebben: zo verzamelt hij willekeurige voorwerpen die hij op zijn vlucht tegenkomt. Deze houdt hij enige tijd bij zich, om ze vervolgens te begraven. Zo creëert hij op zijn vluchtroute een spoor van objecten waarvan de spullen bij het lichaam van zijn moeder het beginpunt zijn. Getraumatiseerd en alleen zoekt de jonge Dinesh steun aan het materiële.

Op de beschreven dag in het vluchtelingenkamp wordt hem echter een menselijke houvast aangeboden. Hij wordt aangesproken door een man die hem vraagt of hij met zijn dochter Ganga wil trouwen. Dinesh besluit toe te stemmen en nog dezelfde dag wordt het huwelijk gesloten. Slechts enkele uren brengen Dinesh en Ganga met elkaar door. Dit zijn uren waarin twee vreemden dichter bij elkaar proberen te komen, maar hier niet in slagen. Ze zijn slechts verbonden door het feit dat ze allebei alles verloren hebben. Hun poging tot toenadering wordt abrupt tot einde gebracht als het kamp opnieuw beschoten wordt en ze zelfs elkaar kwijtraken.

Het verhaal van een kort huwelijk is een fascinerend, maar ook bevreemdend boek. Dit komt door het onvermogen tot menselijk contact dat uit het boek spreekt. Elk menselijk contact wordt door de oorlog in de kiem gesmoord. Een andere oorzaak is de overdaad aan details uit het leven van Dinesh. Hoe kun je lang stilstaan bij hoe je hemd wast, bij hoe een tent eruit ziet, bij een stervende vogel, terwijl de wereld om je heen langzaam afbrokkelt?

Amsterdam : De Bezige Bij 2017, 205 p. ISBN: 9789023456585. Distr.: WPG Uitgevers

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 7, SEPTEMBER 2021

1000 kronkelwegen angst

Olivia Wenzel

De lichtjaren

Jens Meijen

Het eigenlijke

Iris Hanika

Meter per seconde

Stine Pilgaard

Nu je het zegt

K. Schippers

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 7, SEPTEMBER 2021

Een nieuwe wereld in 100 dagen

Vera Van Renterghem, Eleni Debo (ill.)

Jij mag alles zijn

Griet Op de Beeck, Linde Faas (ill.)

Lily

Tom De Cock

Magneetje

Milja Praagman

Vuurtje en de dikke steen

Catharina Valckx

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri