Misdaad

BOEKEN NR. 7, JULI 2017

Graham Moore: De laatste donkere dagen

door Karen Vandyck

De laatste donkere dagen is geen doorsneethriller. Wat Graham Moore hier uit zijn pen tovert, is op het randje van indrukwekkend te noemen. Moore neemt een aantal waargebeurde feiten uit de Amerikaanse geschiedenis en breit hier een meeslepende en spannende roman rond. Hier en daar zet hij de feiten een beetje naar zijn hand – door te weinig bronmateriaal of narratieve vrijheid – maar De laatste donkere dagen biedt een intrigerend beeld op een van de grootste uitvindingen uit de geschiedenis.

Eind negentiende eeuw zijn uitvinders Thomas Edison en George Westington verwikkeld in een hevige strijd. Beiden willen immers als eerste het exclusieve recht krijgen op de gloeilamp, een baanbrekende uitvinding. Edison heeft als eerste het patent aangevraagd, maar Westington doet er alles aan om Edison te snel af te zijn in de race naar de superieure versie van de gloeilamp.

Tegelijkertijd woedt tussen beide concurrenten een hevige strijd om de elektriciteit. Edison verdiept zich in de gelijkstroom, maar Westington ziet meer in de wisselstroom die het mogelijk maakt om elektriciteit over langere afstanden te vervoeren. Beide uitvinders zien elkaar geregeld in de rechtbank, aangezien ze elkaar voortdurend processen aandoen in de hoop de andere te vertragen en financieel uit te melken.

Westington doet beroep op de jonge, onervaren advocaat Paul Cravath die hem de overwinning in de rechtbank moet bezorgen, maar dat is veel gemakkelijker gezegd dan gedaan.   De laatste donkere dagen leunt zwaar op de geschiedenis. De naam Thomas Edison doet menigeen wel een belletje rinkelen, en andere bekende namen als Graham Bell, Nikola Tesla of J.P. Morgan duiken ook op in het verhaal. Hoofdpersonage is echter de pas afgestudeerde advocaat Paul Cravath die de juridische strijd tussen deze genieën in goede banen moet leiden.

De schrijver weet rond de weinige feiten die over deze periode bekend zijn een boeiend verhaal te weven dat weliswaar fictie is, maar toch een mooi beeld geeft van hoe het er aan toe had kunnen gaan. Moore geeft hier een lesje geschiedenis mee op een uiterst interessante manier. De laatste donkere dagen zit propvol informatie en er wordt met wetenschappelijke en juridische termen gegoocheld, maar toch verliest het verhaal nergens zijn spankracht.

Je leeft met de personages mee en de plot is knap geconstrueerd. Elk hoofdstuk heeft een titel die al iets verklapt over de inhoud en aan het begin van elk hoofdstuk staat een citaat van een bekende persoon (gaande van Karl Popper en Thomas Edison over Albert Einstein en Steve Jobs).

Hopelijk besluit Moore nog meer van zulke boeken te schrijven, zijn script van de film The Imitation Game over wetenschapper Alan Turing die de Enigma-code schreef, won in 2015 alvast een Oscar voor beste scenario.   Leuk grapje van de lay-outafdeling van de uitgeverij is dat bepaalde elementen van de cover van het boek in het donker licht geven. Laat dit boek dus niet te lang op uw nachtkastje liggen, want niet enkel de spannende inhoud zal uw slaap verstoren.

Graham Moore: De laatste donkere dagen, Luitingh-Sijthoff Amsterdam, 2016, 428p. ISBN 9789024571222. Vertaling van The Last Days of Night door Henny van Gulik. Distributie: VBK België

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 10, DECEMBER 2024

Dius

Stefan Hertmans

Kruisende lijnen

Junichiro Tanizaki

Memoires van een kip. Een Palestijnse fabel

Ishaq Musa Al-Husseini

We moeten ‘misschien’ blijven denken

Esther Jansma

Wij van de Ripetta

Thomas Lieske

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 10, DECEMBER 2024

De wens, of Het ware verhaal van Titi en Tony

Tereza Horvathova , Michaela Kukovicova (ill.)

Het is rood en rond…

Jan Jutte

Ludas en Bontje

Jan Paul Schutten, Sanne te Loo (ill.)

Wie heeft Steef opgegeten?

Susannah Lloyd, Kate Hindley (ill.)

Wij, ervoor en erna

Jenny Valentine

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri