Nederlands proza

BOEKEN NR. 1, JANUARI 2018

Rodaan Al Galidi: Duizend-en-een nachtmerries. Verhalen

door Christophe Van Eecke

Sinds zijn roman Hoe ik talent voor het leven kreeg (2016) tot boek van de maand werd verkozen op De wereld draait door kan men moeilijk nog om Rodaan Al Galidi heen. Dat boek was natuurlijk ook een uitstekende roman die heel wat losmaakte. De media-aandacht die het boek vervolgens kreeg, heeft van Al Galidi een literair fenomeen gemaakt.
 
In de verhalenbundel Duizend-en-een nachtmerries laat hij een andere kant van zijn talent zien (dat zich daarnaast ook uit in poëzie). Dit boekje bevat een hele reeks korte verhalen waarin Al Galidi met grote inventiviteit de kleine kanten van de mens blootlegt. De verhalen zijn soms van een bedrieglijke eenvoud. In wezen gaat het echter om kleine parabels over de menselijke natuur: precies daarin ligt het bedrieglijke van de eenvoud. Zoals dat hoort bij parabels, bevatten de verhalen behoorlijk wat wijsheid en inzicht. Die worden echter met veel humor en zin voor absurditeit opgediend, waardoor dit een rijke bundel is geworden waarin Al Galidi ons met enige milde spot een spiegel voorhoudt.
 
De verhalen richten zich op menig doelwit. Niet elk schot is raak, maar er zijn vele fraaie miniaturen. Zo biedt Al Galidi een hilarische parodie op cursussen meditatie en yoga zoals die vanuit verschillende nationaliteiten worden benaderd. Hij steekt ook de draak met onze eindeloze neiging om ‘op zoek te gaan naar onszelf’, al dan niet onder leiding van modieuze literaire bestseller-gidsen als Paulo Coelho, waar Al Galidi heel efficiënt mee afrekent.
 
Uiteraard situeert een aanzienlijk deel van de verhalen zich in de leefwereld van de vluchteling, de migrant en de moslim; waarbij Al Galidi de kunst verstaat om vooral de universaliteit van de menselijke kleinheid, domheid en/of bekrompenheid te vatten. De auteur nodigt ons ook uit om ons te ergeren aan de dramatiek waarmee we in wezen kleine onbenulligheden tot grote problemen opblazen. Dat wordt met name onder meer duidelijk in het slotverhaal, waarin de frustraties van verwaande Nederlanders in het niets verzinken naast de trauma’s die oorlogsvluchtelingen moeten doorstaan.
 
De taal is altijd trefzeker, de stijl beknopt, en de inzichten nooit didactisch of drammerig. Integendeel: de poging van de auteur om eigentijdse seculiere parabels te verzinnen slaagt wonderwel, en elk van de vijfendertig verhalen heeft een eigenheid, zowel naar thematiek als naar benadering. Door de korte afstand en de alomtegenwoordige humor slaagt Al Galidi er ook in om een lichtvoetigheid van toon te bewaren, waardoor de lezer zich nooit geschoffeerd voelt wanneer hij/zij zich met zijn eigen kleinheid geconfronteerd ziet.
 
Duizend-en-een nachtmerries is een kleine verzameling die de virtuoze verbeelding en vertelkracht van de auteur nogmaals onderstreept; ongetwijfeld in afwachting van een volgende grote roman. In elk geval zou men zich vergissen indien men denkt dat het hier om kleiner werk gaat: kort mogen de verhalen dan al zijn, de spiegel die ze ons voorhouden heeft vaak meer dan één perspectief.

Rodaan Al Galidi: Duizend-en-een nachtmerries. Verhalen, Jurgen Maas, Amsterdam 2017, 173 p. ISBN 9789491921407. Distributie: EPO 

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 9, NOVEMBER 2021

Baksteen

Femke Vindevogel

Brandingen

Paul Verrept

de Lach van de Sfinx

Frans Kuipers

Onder buren

Juli Zeh

Ons deel van de nacht

Mariana Enriquez

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 9, NOVEMBER 2021

Een leven vol kleur. Alles is kunst, als je maar goed kijkt

Cara Manes, Fatinha Ramos (ill.)

Ik wil een hond (en het maakt niet uit welke)

Kitty Crowther

Ik wil een wiegje worden zei de wilg

Bette Westera, Henriëtte Boerendans (ill.)

Vanaf hier kun je de hele wereld zien

Enne Koens, Maartje Kuiper (ill.)

Victorine

Jet van Overeem, Annemarie van Haeringen (ill.)

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri