Misdaad

BOEKEN NR. 7, JULI 2020

Graham Moore: De laatste stem

door Karen Vandyck

Na De laatste donkere dagen, waarin hij van de uitvinding van de gloeilamp een spannende thriller maakte, is De laatste stem de tweede misdaadroman van de Amerikaan Graham Moore. Met beide ouders advocaat is het waarschijnlijk niet toevallig dat Moores boek zich voornamelijk in de rechtbank afspeelt. Moore laat met De laatste stem een frisse wind waaien in het genre van de legal thriller, in de jaren 1990 met John Grisham een razendpopulair genre. De laatste stem is spannend, origineel en boeiend tot de laatste bladzijde en werd door de ‘Thrillergids’ van Vrij Nederland terecht genomineerd als een van de beste thrillers van 2020.

Wanneer de vijftienjarige blanke studente Jessica Silver vermist raakt, is haar Afro-Amerikaanse leraar Bobby Nick de voornaamste verdachte. Pikante sms-berichten wijzen op een onethische relatie tussen de twee en Nicks alibi is niet waterdicht. Bovendien is Silver de dochter van een steenrijk zakenman die er alles voor over heeft om een schuldige voor de verdwijning van zijn dochter aan te wijzen. De zaak komt voor de rechtbank waar een jury van twaalf burgers over de schuldvraag moet beslissen. Na een maandenlang zenuwslopend proces acht de jury tot ieders grote verbazing Nick niet schuldig aan moord. Jurylid Maya Seale wist haar medejuryleden ervan te overtuigen om onschuldig te stemmen.

Tien jaar later wil een Netflixdocumentaire de spraakmakende zaak vanonder het stof halen. Ondertussen is Seale zelf advocate en wordt ze door de producenten van de serie benaderd om een reünie te houden met de toenmalige jury. Seale is niet erg happig, maar zwicht toch. Ze wil dit hoofdstuk eindelijk kunnen afsluiten. Maar tijdens de eerste avond wordt Nick Leonard, een van de juryleden, dood aangetroffen in Seales hotelkamer. Net als Nick indertijd heeft ook Seale geen waterdicht alibi en ze wordt gearresteerd op verdenking van moord. Seale en haar advocaten beginnen het privéleven van de juryleden uit te spitten en ontdekken dat de meeste van hen iets te verbergen hebben. En waarschijnlijk verbergt er een van hen ook een moord.

De laatste stem wisselt naadloos tussen heden en verleden. Elk van de juryleden komt aan het woord in het verleden, waardoor dit telkens een ander licht werpt op de gebeurtenissen in het heden. De omschakeling tussen toen en nu verloopt uitermate vlot en de plot voelt nooit gekunsteld aan. Het boek is zeer filmisch opgebouwd, maar dit is niet verwonderlijk als je weet dat Moore een Oscarbeeldje voor beste scenario voor The Imitation Game op zijn schouw heeft staan.

Hoofdpersonage Maya Seale is een vrouw die van aanpakken weet. Ze wordt gedreven door een sterk rechtvaardigheidsgevoel en haar intuïtie, die haar vertellen dat Nick onschuldig is. Ook al slaat de twijfel soms toe, Seale laat zich niet zomaar van haar stuk brengen. Het is met dezelfde ingesteldheid dat ze ook op zoek gaat naar de echte moordenaar van Leonard om zichzelf vrij te pleiten. Doordat Moore Seale ook kwetsbaar maakt, maakt dit het personage ook sympathieker en toegankelijker.

De laatste stem is een boeiende rechtbankthriller met een zorgvuldig uitgewerkte plot en boeiende personages. In een moeite biedt hij de lezer ook een interessant blik achter de schermen van het Amerikaanse rechtsmodel.

Graham Moore: De laatste stem, Luitingh Sijthoff, Amsterdam 2020, 302 p. ISBN 9789024589302. Vertaling van The Holdout door Karin Pijl. Distributie: VBK België 

deze pagina printen of opslaan



ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri