Nederlands proza

BOEKEN NR. 9, OKTOBER 2020

Hans Dorrestijn: Wensvogels

door Jo Vanderwegen

In een steeds verder liggend verleden werd cabaretier en schrijver Hans Dorrestijn beroemd om zijn zwartgallige humor en gevoelige liedteksten, die hij schreef voor onder meer Adele Bloemendaal, Joost Prinsen en Jenny Arean en kinderprogramma’s als De Stratemakeropzeeshow. Recenter stortte hij zich op een nieuwe hobby: het bekijken van vogels. Met de uitgave van Wensvogels kwam een langgekoesterde wens van hem uit: een keuze uit zijn liefste vogels, in één band bij elkaar. De tachtigste verjaardag van de man vormde een mooie aanleiding om vijftig exemplaren te beschrijven, gaande van de zwarte mees tot de grutto, in korte hoofdstukken.    

Ze zijn voorzien van prachtige tekeningen van Elwin van der Kolk (en één niet te versmaden exemplaar, voorstellende de kip, van Dorrestijn zelf). Nu ja, pure beschrijvingen voor ornithologen in spe zijn het niet, getuige daarvan omschrijvingen zoals ‘een driekante snavel, als een antieke dolk’ voor de bek van de appelvink. Dorrestijn schrijft veeleer anekdotes en vertellingen. Hier en daar bestaat het hoofdstuk louter uit een dialoog, zoals bij de zwarte mees, of uit een gedicht, bv. bij ‘de boomvalk in zijn rooie onderbroek’. Aanleiding voor veel van de anekdotiek zijn herinneringen aan het televisieprogramma dat hij samen met Nico de Haan maakte, De Baardmannetjes. Hierin gingen twee oudere, grijze mannen op zoek naar een bepaalde vogel, her en der in Nederland. In Wensvogels onthult Dorrestijn een paar van de geheimen van de smid: hoe kwam het dat ze toch maar mooi met een kwak (ook bekend als nachtreiger) in beeld kwamen, en wat deed die camper altijd in het programma?
 
Maar ook als men geen kijker was van De Baardmannetjes, valt er veel te genieten in Wensvogels. Dorrestijns droge, vaak zelfrelativerende humor, de prachtige tekeningen en de afwisselende verhalen maken van het boekje een kostbaar kleinood. Nu en dan vormen de boze stiefvader (Zwarte Flamingo) of een prachtig schilderij van Jan Mankes (1889-1920) – met zijn buitengewone afbeeldingen van kraaien, steenuilen en lijsters een van de meest begaafde vogelschilders die er zijn – de aanleiding voor een hoofdstuk.
  
Wensvogels doet enigszins denken aan Dorrestijns volkomen vogelgids, waarin de schrijver minder beperkt leek in ruimte en toch ook smakelijk over zijn ontmoetingen met vogels en vogelaars vertelde. In dat opzicht leek in die eerdere uitgave het meeste al gezegd. Het leuke is nu, dat men, wanneer een tekening in Wensvogels ontbreekt, Dorrestijns volkomen vogelgids er bij kan nemen om te zien hoe de vogel er precies uitziet (zoals bij de boomvalk, bv.). Beide boeken worden zo complementair. Op naar veld en beemd, op zoek naar vogels, met Wensvogels in de rugzak! 
 
Hans Dorrestijn: Wensvogels, Nijgh & van Ditmar, Amsterdam 2020, 144 p. : ill. ISBN 9789038809274. Distributie L&M Books 

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 10, DECEMBER 2024

Dius

Stefan Hertmans

Kruisende lijnen

Junichiro Tanizaki

Memoires van een kip. Een Palestijnse fabel

Ishaq Musa Al-Husseini

We moeten ‘misschien’ blijven denken

Esther Jansma

Wij van de Ripetta

Thomas Lieske

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 10, DECEMBER 2024

De wens, of Het ware verhaal van Titi en Tony

Tereza Horvathova , Michaela Kukovicova (ill.)

Het is rood en rond…

Jan Jutte

Ludas en Bontje

Jan Paul Schutten, Sanne te Loo (ill.)

Wie heeft Steef opgegeten?

Susannah Lloyd, Kate Hindley (ill.)

Wij, ervoor en erna

Jenny Valentine

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri