Nederlands proza

BOEKEN NR. 10, NOVEMBER 2020

Aafke Romeijn: Leegstand

door Sigrid Jacobs

Elk jaar verwelkomt literair festival Tilt een writer in residence; een gastschrijver in de stad Tilburg, zeg maar. Vorig jaar was dat Aafke Romeijn, de muzikant en auteur die in 2018 debuteerde met Concept M, een politieke sciencefictionroman over een mysterieuze ziekte. In opdracht van Tilt schreef Romeijn eerder dit jaar de bundel Leegstand, een kleine verzameling van proza, non-fictie en beeld.   

Als gastschrijver in de stad maakte Romeijn lange wandelingen en liet ze zich rondleiden door de Tilburgse universiteitsstudenten. Daarbij viel haar oog meteen op de leegte van Tilburg; een leegte die ze in de bundel associeert met haar eigen ervaringen met depressie. Dagboekfragmenten, gedichten en foto’s vloeien organisch in elkaar over. Ze hebben altijd een ding met elkaar gemeen: die gapende leegte.
 
In Leegstand exploreert Aafke Romeijn haar eigen depressieve gevoelens en geeft de lezer inkijk in haar brein. In combinatie met haar rauwe, rechttoe-rechtaan schrijfstijl zonder tierlantijntjes zorgt dat vaak voor stukken tekst die je even naar adem doen happen. Over haar dochter schrijft ze bijvoorbeeld:  
 
‘Zal ze me vragen waarom ik een kind heb gekregen? Waarom ik haar het leven heb aangedaan, terwijl ik zelf toch weet dat het zinloos is? Nee, zo zouden we niet denken, dat hebben we afgesproken met de psychiater op de kinderafdeling die me voordat ik zwanger werd verzekerde dat kinderen van zieke ouders nog altijd liever leven dan niet geboren waren. Ik had hem moeten zeggen dat dat een klassieke valse tegenstelling is. Dat heb ik niet gedaan: ik heb zijn zalvende woorden met beide handen aangegrepen en een kind gemaakt. Het is mijn schuld.’
 
Hoewel de verzameling van tekst en beeld duidelijk een geheel vormt, zijn niet alle onderdelen altijd even sterk. Zoals dat wel vaker het geval is bij dit soort werken. Waar sommige gedichten van veel poëtisch talent getuigen, voelen andere eerder vrijblijvend en zelfs wat te gemakkelijk aan. Versterkt door het kleine formaat van het boekje en de beperkte pagina’s krijg je soms het gevoel dat het om een vluchtig werkje gaat. En dat is jammer, want deze bundel bevat zonder twijfel enkele parels (het gelijknamige gedicht, bijvoorbeeld).
 
Leegstand is een interessante verzameling van materialen die vooral doet vragen naar meer. Naar een volwaardige dichtbundel bijvoorbeeld. Dat Aafke Romeijn daar het talent voor heeft, bewijst ze hier zonder meer. Maar op zich is Leegstand te vluchtig om een blijvende indruk te maken. Ondanks het onderwerp is deze bundel klein en voorzichtig, de volgende mag groter.
 
Aafke Romeijn: Leegstand, De Arbeiderspers, Amsterdam 2020, 65 p. : ill. ISBN 9789029542050. Distributie L&M Books 

deze pagina printen of opslaanontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri