Misdaad

BOEKEN NR. 10, NOVEMBER 2020

Hilde Vandermeeren, Walter Damen: Meedogenloos

door Jooris van Hulle

Meedogenloos is het sluitstuk van de trilogie van thrillerauteur Hilde Vandermeeren en stafpleiter Walter Damen. Hoofdfiguur Kirsten Hartogs is na een reeks traumatische gebeurtenissen in Lissabon (zie Rusteloos en Bodemloos) teruggekeerd naar België. Ze heeft zich voorgenomen een punt te zetten achter haar werkzaamheden als strafpleiter. Eén zaak wil ze nog aanpakken: de zogenaamde ‘slaapwandelmoord’. Nick, de broer van de eerder vermoorde Sandy (Kirsten was als kind getuige van de moord op het meisje en heeft anoniem getuigd tegen Bertelet, die zijn straf heeft uitgezeten en nu zovele jaren later wraak wil nemen op Kirsten), wordt ervan beschuldigd zijn liefje Nadia op een gruwelijke manier afgemaakt te hebben. Zelf beweert Nick dat hij zich niets herinnert van wat die fatale nacht moet zijn voorgevallen, omdat hij het slaapmiddel Somfrax had genomen. Kirsten bijt zich vast in de zaak, eerst als raadgever voor meester Versluys, gaandeweg  – en dit nadat Versluys haar eerder had willen opzij schuiven – als hoofdverdediger van Nick.   

Parallel aan de zoektocht van Kirsten naar de waarheid ontwikkelen Damen & Vandermeeren een tweede verhaallijn, die al even boeiend en intrigerend is. Daniel, van opleiding filosoof maar na de plotse dood van zijn zoon aan lager wal geraakt, is ervan overtuigd dat het hartfalen van zijn zoon veroorzaakt werd door een medicament dat die had ingenomen tegen maagzuur. Daniel infiltreert, als poetshulp dan nog, in de firma Ryser en weet zelfs het vertrouwen te winnen van bedrijfsleidster Maud, die totaal overhoop ligt met haar zoon. De korte hoofdstukken die alternerend focussen op het onderzoek van Kirsten en op Daniels stappen om wraak te nemen op Maud Ryser (hij blijft ervan overtuigd dat ‘de geneesmiddelenindustrie een miljardenbusiness is. Jammer genoeg bevatten bijsluiters vaak doelbewust verkeerde of onvolledige informatie’) stuwen het verhaal in razendsnel tempo en met de nodige aandacht voor de psychologische duiding van de personages naar een ontknoping die tot aan het slot onvoorspelbaar blijft.
 
Bijzonder boeiend is o.m. het portret dat geschetst wordt van Maud Ryser, hoe zij al te weinig oog en oor heeft gehad voor de noden van haar zoon en pas als zij hem definitief dreigt te verliezen tot inzicht komt. De cursieve teksten die her en der tussen de hoofdstukken worden opgenomen, verhogen het raadsel waarop de plot steunt. Pas helemaal aan het eind zal duidelijk worden wie achter deze bedenkingen schuilgaat. Ietwat geforceerd wordt ten slotte ook komaf gemaakt met de figuur van Bertelet, wiens aanwezigheid in de loop van de plotontwikkeling wel wordt gesuggereerd, maar die aan het slot nog eens zijn opwachting maakt. Het lijkt erop dat Damen & Vandermeeren hun lezers niet met verdere vragen wilden laten zitten. En dat in de epiloog een romantisch slot aan het geheel wordt gebreid, leek me ook al niet direct een heel gelukkige zet. Maar verder is spanning verzekerd in een roman die van vakmanschap getuigt. Dat Hilde Vandermeeren in verschillende media verklaard heeft er nu voor even, en dit vanuit het gevoel dat er te weinig aandacht wordt gegeven aan haar thrillers, de brui aan te geven, is een spijtige vaststelling. Hopelijk blijft het bij dat ‘even’, want ik wil wel vernemen hoe het Kirsten Hartogs verder verloopt.
 
Hilde Vandermeeren, Walter Damen: Meedogenloos, Van Halewyck, Kalmthout 2020, 274 p. ISBN 9789463831062. Distributie Pelckmans Uitgevers 

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensiesontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri