Misdaad

BOEKEN NR. 10, NOVEMBER 2020

Helen Fields: Perfecte prooi

door Karen Vandyck

Tijdens een popfestival wordt in de massa op klaarlichte dag een medewerker van een liefdadigheidsinstelling vermoord. Met één haal wordt de buik van de jongeman opengereten. De dader kan ontkomen. Enige tijd later wordt in een appartement het gruwelijk toegetakelde lijk van een vrouw gevonden onder een kast. Inspecteurs Luc Callanach en Ava Turner krijgen de zaken toegewezen, maar tasten volledig in het duister. De slachtoffers hebben geen gemeenschappelijke kenmerken en naar het motief van de dader is het gissen. De druk van hoofdinspecteur John Overbeck én van de pers neemt zienderogen toe. Bovendien publiceert de pers informatie die niet naar buiten had mogen komen, dus is er een lek. Ten einde raad zoekt Callanach toenadering tot onderzoeksjournalist Lance Proudfoot en Ben Paulson, een genie met computers die van Callanach moet infiltreren in het darkweb om de moordenaar uit zijn tent te lokken.   

Perfecte prooi
is na Perfecte resten het tweede deel in de reeks rond inspecteurs Luc Callanach en Ava Turner. In het eerste deel was Callanach net overgeplaatst naar de Schotse politie nadat hij door een valse beschuldiging van verkrachting zijn baan bij het Franse Interpol kwijtraakte. In Perfecte prooi zijn beide inspecteurs beter op elkaar ingespeeld en weten ze wat ze aan elkaar hebben. Hun relatie komt echter onder druk te staan wanneer Turner een relatie begint met hun ambitieuze collega Joe Edgar. Callanach en Edgar kunnen elkaar van meet af aan niet uitstaan en dat verbetert niet wanneer Edgars onderzoek naar een stel hackers in het vaarwater komt van Callanachs eigen zaak.
 
Luc Callanach en Ava Turner zijn interessante personages. De aantrekkelijke Callanach met zijn Franse roots, die nog niet helemaal geaard is in Schotland, wordt in het korps opgevangen door de eerlijke Turner, die zich als een van de weinige vrouwen in een hogere functie staande moet zien te houden in een machowereld. Hun persoonlijke levens en relaties komen uitgebreid aan bod in het tweede deel van het boek waardoor het tempo even wat zakt en het onderzoek naar de moordenaar een beetje op de achtergrond verdwijnt.
 
Dat dient als rustpunt na een heftig begin, waarin Helen Fields zich helemaal laat gaan en enkele gruwelijke moorden uit-en-te-na beschrijft. Het duurt even vooraleer Fields na het rustigere middenstuk het verhaal weer op gang krijgt en het moordonderzoek weer op de eerste plaats komt. Het maakt Perfecte prooi een beetje onevenwichtig, maar niettemin is dit een knappe thriller in de lijn van publiekslievelingen als Mo Hayder of M.J. Arlidge.
 
Helen Fields: Perfecte prooi, Ambo/Anthos, Amsterdam 2020, 477 p. ISBN 9789026351297. Vertaling van Perfect Prey door Ernst de Boer en Ankie Klootwijk. Distributie: VBK België 

deze pagina printen of opslaanontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri