Misdaad

BOEKEN NR. 7, SEPTEMBER 2021

Kyle Perry: De vermiste meisjes

door Karen Vandyck

Tijdens een kampeertripje met school in de Great Western Tiers in Tasmanië raakt lerares Eliza Ellis samen met vier meisjes achterop. Plots krijgt Ellis een klap op haar hoofd waardoor ze buiten bewustzijn raakt. Wanneer ze weer bijkomt, is er geen spoor meer van de leerlingen. De hele school staat in rep en roer want drie van de vier meisjes zijn lid van het vriendinnenclubje ‘The Fab Four’, de populairste meisjes van de school. Enkel ‘Fab Four’-lid Madison Mason bereikt veilig terug de bewoonde wereld en bestookt de dagen nadien de gemeenschap met vragen en beschuldigingen op haar sociale media. Madisons tweelingzus Cierra, vriendinnen Georgia en Jasmine en de toevallig achterop geraakte Bree komen immers niet meer uit het bos en Madison gebruikt al haar volgers om de dader te vinden.  

Bovendien doet in de gemeenschap van Limestone Creek een oude legende de ronde dat er in de Great Western Tiers een ‘hongerige man’ schuilt die het gemunt heeft op jonge meisjes. De oorspronkelijke naam van de Great Western Tiers luidt immers ‘Kooparoona Niara’, wat ‘Berg van de geesten’ betekent. In 1985 verdwenen er ook al eens een paar meisjes, die nooit meer werden teruggezien. De politie behandelt de zaak met fluwelen handschoenen en daarom wordt hoofdinspecteur Con Badenhurst op de zaak gezet. Badenhurst werd een jaar eerder van zijn geboortestad Sydney naar Tasmanië overgeplaatst en krijgt zijn eerste belangrijke zaak op het eiland.
 
De vermiste meisjes is het debuut van maatschappelijk werker Kyle Perry, die als kind zelf graag verdwaalde in de Great Western Tiers. Dit natuurgebied vormt dan ook een belangrijk onderdeel van het boek en Perry weet het moeilijk toegankelijke, dicht begroeide gebied sfeervol weer te geven. Wanneer de personages letterlijk van de platgetreden paden afwijken, krijgt de lezer het mee benauwd want het zouden niet de eersten zijn die verdwalen in het verraderlijke gebied. Beroepshalve heeft Perry veelvuldig contact met tieners en de dynamiek tussen de leerlingen is eveneens tastbaar. Madison, die zich meer lijkt te bekommeren om haar volgers op YouTube dan om het lot van haar vriendinnen, de moeilijke band tussen de tieners en hun ouders, de kalverliefdes voor hun leraren, pestgedrag tegenover minder populaire leerlingen… Het komt allemaal mooi tot uiting.
 
Toch is De vermiste meisjes geen topper. Dat ligt voornamelijk aan het verhaal, dat wel erg veel van de verbeeldingskracht van de lezer vraagt en te veel leunt op toevalligheden en onwaarschijnlijkheden. Het is niet abnormaal in thrillers dat de personages een verborgen agenda hebben, maar er vallen in dit boek al te veel lijken uit de kast. De motieven van de personages zijn niet altijd even goed uitgewerkt en er zijn zoveel personages – vaak met een eigen vertelstandpunt –  dat het wel even duurt eer je het kluwen hebt ontward. Jammer is ook dat we niks meer te weten komen van de gebeurtenissen uit 1985, waardoor dit gegeven een beetje gratuit overkomt. Gelukkig toont Kyle Perry wel dat hij een vlotte en beeldende pen heeft waardoor we de minpunten van De vermiste meisjes nog kunnen toeschrijven aan beginnersfouten.
 
Kyle Perry: De vermiste meisjes, Harper Collins, Amsterdam 2021, 431 p. ISBN 9789402707168. Vertaling van The Bluffs door Angelique Verheijen. Distributie: Agora Books

deze pagina printen of opslaanontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri