Misdaad

BOEKEN NR. 8, OKTOBER 2021

Hans Rosenfeldt: Wolfzomer

door Karen Vandyck

Wolfzomer is de eerste solothriller van de Zweed Hans Rosenfeldt, die eerder met zijn landgenoot Michael Hjorth de succesvolle serie ‘De Bergman Kronieken’ over forensisch psycholoog Sebastian Bergman heeft geschreven. Als scenarist is Rosenfeldt de bedenker van de succesvolle televisiereeks ‘The Bridge’, die Europese kijkers vier seizoenen lang in de ban hield. Om maar te zeggen dat er toch bepaalde verwachtingen zijn voor Rosenfeldts eerste solothriller Wolfzomer.  

Het rustige stadje Haparanda in het noorden van Zweden dichtbij de grens met Finland, wordt opgeschrikt wanneer in de maag van een dode wolf menselijke beenderen worden gevonden. Politieagente Hannah Wester wordt op de zaak gezet en al snel wordt Haparanda opgeschrikt door een reeks geweldadige gebeurtenissen. Het stoffelijk overschot wordt immers in verband gebracht met een faliekant misgelopen drugsdeal in Finland. Iemand in Haparanda heeft het drugsgeld en de drugs zelf meegenomen en de eigenaars willen maar al te graag hun waar terug. Wester moet proberen uit te zoeken wie het geld heeft voordat de misdadigers een bloedbad aanrichten in Haparanda.
 
Wat onmiddellijk opvalt aan Wolfzomer zijn de gelijkenissen met de succesvolle film Fargo van de broers Joel en Ethan Coen. Beide spelen zich af in een afgezonderd klein plaatsje in the middle of nowhere waar een ongewone speurder een zeldzame misdaad moet oplossen. In Wolfzomer is dit de charmante Hannah Wester, vijftig jaar en nogwat, die op de meest onverwachte momenten wordt geplaagd door opvliegers. Een taboe dat Rosenfeldt netjes in het boek verwerkt en Wester meteen een sympathiek kantje geeft. Gaandeweg kom je ook meer over Westers privéleven te weten en haar relatie met commissaris Gordon Backman Niska.
 
Hans Rosenfeldt heeft ongetwijfeld veel plezier gehad bij het ontwikkelen van deze crime. Niet alles is even geloofwaardig, maar alles staat wel in dienst van het verhaal en de spanning. De snelheid ligt niet altijd even hoog, maar de perikelen van de personages houden het verhaal wel boeiend. Rosenfeldt switcht goed tussen de verhaallijnen van de verschillende personages waardoor de informatie beetje bij beetje wordt aangereikt aan de lezer. Origineel is hoe hij sommige korte hoofdstukjes ook laat vertellen door de stad Haparanda zelf. Een bijzonder perspectief dat op zich niet bijdraagt tot de plot, maar dat wel aangenaam leest. Het valt op dat Rosenfeldt ervaring heeft als scenarioschrijver en co-auteur, Wolfzomer valt filmisch uiteen in verschillende scènes en de beschrijvingen van de personages en het decor voelen ook filmisch aan.
 
Omdat Wolfzomer toch een beetje te weinig spanning bevat, is dit geen absolute topper in het genre. Wie een paar uurtjes wil verdwijnen in een boeiend boek op een originele setting en met een sympathiek hoofdpersonage is met Wolfzomer zeker aan het goede adres.
 
Hans Rosenfeldt: Wolfzomer, Cargo, Amsterdam 2021, 400 p. Vertaling van Vargasommer door Corry van Bree. ISBN 9789403106519. Distributie Standaard Uitgeverij

deze pagina printen of opslaanontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri