Misdaad

BOEKEN NR. 8, OKTOBER 2021

Val McDermid: Hoe de doden spreken

door Karen Vandyck

Hoe de doden spreken is het elfde deel in de reeks rond profielschetser Tony Hill en hoofdinspecteur Carol Jordan. Na het vorige deel, Eenzame prooi, zit Hill echter achter de tralies en werkt Jordan niet meer bij de politie. Haar voormalige team zware delicten heeft met Ian Rutherford een nieuwe chef en hij heeft een totaal andere aanpak dan Jordan. Dat merken ze al snel wanneer ze ’s morgens vroeg in de bossen met lichte tegenzin een heuse teambuilding moeten ondergaan. Het team krijgt de eerste zaak zonder Jordan wanneer in de tuin van een voormalig klooster en meisjesschool de botten van ongeveer veertig kinderen worden opgegraven. Even later wordt onder de bloembedden van de concierge nog een tweede massagraf gevonden. Hierbij gaat het vooral om jongere mannen die veel recenter om het leven kwamen.
 
Ondertussen probeert Tony Hill een doel te geven aan zijn leven in de gevangenis door eindelijk zijn boek Misdaden interpreteren over forensische psychologie te schrijven. Hill probeert zich ver weg te houden van alle spanningen en bendevorming in de gevangenis, maar hij ondervindt al snel dat het gevaar achter elk hoekje loert. Bovendien weigert hij Jordan te zien zolang ze niet in therapie gaat om haar trauma’s te verwerken. Jordan heeft al enkele maanden kunnen weerstaan aan de lokroep van de fles en besluit eindelijk haar posttraumatisch stresstrauma aan te pakken met een nieuwe therapeut. Maar dan staat plots Vanessa Hill, de moeder van Tony, voor haar deur met een dringende en niet te weigeren vraag.
 
De Schotse Val McDermid is een van de oude rotten in het thrillervak. Je moet haar niet vertellen hoe je een misdaadverhaal schrijft en hoe je personages levensecht maakt. Ook in Hoe de doden spreken neemt ze de lezer diep mee in de hoofden van haar personages. Uit voorgaande boeken weten we al heel veel over Tony Hill, Carol Jordan en haar team, waardoor McDermid geen tijd hoeft te verspillen aan een introductie van de personages. Voor nieuwe lezers kan dit best verwarrend zijn en zij zullen wellicht iets minder relaxed kunnen genieten van dit boek.
 
Het verhaal begint vanuit verschillende vertelstandpunten die langzaamaan naar elkaar toe komen. Zo volgen we Tony Hill in de gevangenis, Carol Jardon in haar poging haar leven weer op de rails te krijgen, Paula Hawkins en Stacey Chen in hun onderzoek met het team zware delicten en ene Mark Conway, van wie we aanvankelijk nog niet weten welke rol hij speelt. Deze schijnbaar volledig losstaande verhaallijnen blijken uiteindelijk op een of andere manier toch met elkaar vervlochten te zijn.
 
Hoe de doden spreken
is niet McDermids beste werk. Het boek is vakkundig geschreven, de personages zijn sterk uitgewerkt, maar het verhaal kent een erg lage spanningsboog. Het lijkt wel of het oplossen van de moorden bijkomstig is aan de uitwerking van de relaties tussen de personages. Dit boek lijkt vooral een brug te zijn tussen het tiende en het twaalfde deel, waarin Jordan en Hill herenigd lijken te worden. Dit is oerdegelijk vakwerk maar net niet spannend genoeg om er bovenuit te springen.
 
Val McDermid: Hoe de doden spreken, Luitingh-Sijthoff, Amsterdam 2021, 349 p. ISBN 9789024593354. Vertaling van How the Dead Speak door Frank Lefevere. Distributie: VBK België

deze pagina printen of opslaanontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri