Vanaf negen jaar

JEUGDBOEKEN NR. 10, DECEMBER 2022

Aina Bestard: Reis door het zonnestelsel. De onbegrensde wereld buiten de onze

door Eline Van laethem

9+ - In Reis door het zonnestelsel krijgen we een inkijk in het mysterieuze zonnestelsel via informatieve teksten en fascinerende illustraties met een retro look. De eerste twee pagina’s geven een overzicht van de verschillende hoofdstukken, met uitleg over de inhoud, samengebald in één zin. Enkele onderwerpen die aan bod komen zijn objecten die we zien als we naar de hemel kijken, het ontstaan van het heelal, en de verschillende planeten die zich het dichtst bij de zon bevinden. Op deze inhoudspagina’s wordt ook het begrip AE, astronomische eenheid, verduidelijkt. Een begrip waarnaar vaak wordt verwezen in verdere teksten.  

De hoofdstukken zijn duidelijk gestructureerd omdat ze volgens een vaste vormgeving zijn opgebouwd. Dit houdt het geheel overzichtelijk. In een aantal zinnen wordt telkens een korte inleiding gegeven over het hoofdstuk. Vervolgens gaan enkele begrijpelijke, informatieve tekstblokken, die worden vergezeld van al even informatieve illustraties, dieper in op het onderwerp.
 
We lezen dat Bestard voor deze informatieve teksten samenwerkte met ALMA (Atacama Large Millimeter/submillimeter Array), de grootste radiotelescoop ter wereld, en met Dr. Antonio Hales, expert in de astrofysica. Dankzij die kennis en bijdragen is de inhoud van het boek actueel en in lijn met de huidige wetenschappelijke ontdekkingen.  
 
Het boek geeft een helder beeld van de geschiedenis van het heelal en van de planeten in het zonnestelsel. De teksten vragen af en toe wel enige inspanning, door moeilijke termen die niet altijd worden toegelicht. De belangrijkste complexe begrippen, zoals asteroïden, chromosfeer en superclusters, worden echter steeds gedefinieerd, tussen haakjes of op een andere pagina.
 
Wat het boek er doet uitspringen zijn de bijzondere prenten met een eigen, vintage uitstraling. Leuk zijn de doorkijkplaten die verschillende lagen verbeelden. We krijgen bijvoorbeeld de zonnecorona, de chromosfeer en de fotosfeer te zien op één prent, met daarboven twee doorkijkplaten. Daarnaast kunnen een aantal pagina’s opengevouwen worden, wat een mooi langgerekt beeld oplevert van het zonnestelsel. Ten slotte zijn er ook panoramaplaten die zich uitstrekken over twee pagina’s, met titels als ‘Een koude woestijn’, ‘De verzengende hitte’ en ‘De bevroren planeet’. Je waant je daardoor als het ware een astronaut die een unieke inkijk krijgt in de specifieke karakteristieken van de verschillende planeten. De illustraties zijn donker, warm en een beetje mysterieus, zoals ook het universum mysterieus blijft.  
 
Op de laatste pagina komen we te weten dat Bestard zich heeft laten inspireren door wetenschappelijke illustraties uit de 19de eeuw. Het boek is een eerbetoon aan deze illustraties, ‘die een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan de verspreiding van de astronomie onder het grote publiek. In een tijd dat er nog geen geavanceerde telescopen bestonden, verbeeldden kunstenaars het universum met een grote interpretatieve rijkdom, waarin realiteit en fantasie naadloos in elkaar overgingen.’
 
Dat de illustraties hun basis vinden in de oude tekeningen en gravures van vroeger is vooral te zien in de overzichtsprenten. Die zijn omlijst, waarmee verwezen wordt naar oude panoramische prenten, en de pennenstreken roepen graveertechnieken op. De prenten zijn kunstig, maar ze blijven tegelijk ook realistisch en gedetailleerd. Bestard weet doorheen het boek een goede balans te behouden tussen kunstzinnigheid en wetenschappelijk goed onderbouwde informatie.
 
Aina Bestard: Reis door het zonnestelsel. De onbegrensde wereld buiten de onze, Gottmer, Haarlem 2022, 68 p. : ill. ISBN 9789025776978. Vertaling van Paisajes desconocidos del sistema solar door Melanie Lasance. Distributie L&M Books

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies



ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri