Peuters en kleuters

JEUGDBOEKEN NR. 1, JANUARI 2023

Chris Naylor-Ballesteros: Frank en Bert

door Jen de Groeve

3+ - Frank en Bert zijn beste vrienden en ze spelen graag verstoppertje. Alleen is Bert er niet zo goed in, Frank vindt hem altijd meteen. Dat komt omdat hij niet voldoende tijd krijgt om zich te verstoppen, zegt Bert en dus telt Frank, om hem een kans te geven, tot 100 in plaats van tot 10 voor hij hem gaat zoeken. Het helpt niet want Frank ziet meteen waar hij naartoe moet. De twee zijn echter vrienden van het beste soort en dus doet Frank alsof hij Bert niet kan vinden. De volgende dag spelen ze opnieuw en nu gaat Bert Frank zoeken.  

Frank en Bert
is een verhaal over de waarde van echte vriendschap met een leuke twist op het einde. Het verhaal van twee tegenpolen die toch beste vrienden zijn, is al tig keer verteld, maar Chris Naylor-Ballesteros charmeert meteen met zijn innemend duo: Frank is een kleine slimme vos met een blauw gebreid mutsje op, Bert is een beer van formaat – bol lijf op dunne beentjes -- en een beetje sloom. Op de titelpagina breit Frank voor Bert een knalroze sjaal. Het is een grappig beeld waarop een vos, die je toch vooral sluwheid en avontuurlijke drive toeschrijft, zo met huisvlijt bezig is. Je kunt hierbij alvast bedenken dat sjaal en mutsje een rol in het verhaal gaan spelen én de prent zegt al meteen iets over de relatie tussen Frank en Bert.
 
Het verhaal wordt verteld door Frank. Hij is erg bijdehand en zeker van zichzelf. ‘Kijk maar’, betrekt hij de lezer meteen in het verhaal, zo gaat dat als Bert en ik verstoppertje spelen, er is niks aan om hem meteen te vinden. ‘Snap je wat ik bedoel?’ En als Frank met de ogen dicht tot 100 telt om Bert een mooie kans te geven, kan de lezer in z’n eentje op datzelfde zelfbewuste elan verder denken en alvast stilletjes plezier hebben in de verwachte gang van zaken. Wel zeven bladzijden lang, want de 100 wordt volledig uitgeteld en bladzijde na bladzijde is het klaar en duidelijk dat Bert wel weer meteen gevonden zal worden.  
 
Frank blijft zijn zelfbewuste, competitieve zelve, maar laat op dit punt wel de vriendschap primeren. Wanneer ze weer gaan spelen en Frank wegholt om zich te verstoppen om ‘echt NOOIT’ te worden gevonden, kan de lezer zich nu samen met Bert verkneukelen om de afloop die Frank niet verwacht. Dat is een moment om telkens weer naartoe te leven en bij het herlezen zullen gaandeweg de kleine hints in de tekeningen opgemerkt worden die belangrijk zijn voor het verhaalverloop. Mooi is ook dat deze twist de verhoudingen tussen Bert en Frank in balans brengt, want je moet een gezapige dikkerd tenslotte ook niet onderschatten en blitse kereltjes winnen niet altijd, ook al denken ze van wel.  
 
Het fluo roze en hel blauw van het breiwerk lichten vrolijk op in de voorts vrij sobere prenten. Naylor-Ballesteros kan een groot verhaal vertellen in weinig woorden en eenvoudige beelden, dat zagen we al in het prachtige, maar pijnlijke verhaal De koffer, over wat een vluchteling met zich meedraagt. Frank en Bert is een grappig, vederlicht verhaal met inhoud en het is zeer goed overdacht. Mooi, leuk, zonder pretenties. Aanbevolen!
 
Chris Naylor-Ballesteros: Frank en Bert, Gottmer, Haarlem 2022, 32 p. : ill. ISBN 9789025775841. Vertaling van Frank and Bert door J.H. Gever. Distributie L&M Books

deze pagina printen of opslaanontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri