Vanaf zes jaar

JEUGDBOEKEN NR. 6, JUNI 2024

Tim Birkhead, Catherine Rayner (ill.): Zo voelt het om een vogel te zijn

door Elke Brand

‘Overal ter wereld redden vogels zich dankzij hun buitengewone en verbazingwekkende vaardigheden.’
 
De inleiding van dit bijzondere boek verraadt al dat de lezers een mooie reis zullen gaan maken. We ontdekken tijdens het lezen hoe het voelt om een vogel te zijn en vliegen samen met verschillende soorten door de lucht. Meestal dan, want niet alle vogelsoorten kunnen vliegen en ook de wandelende keizerpinguïns laten van zich horen.
 
Na de korte inleiding, stappen twintig vogelsoorten één voor één het podium op. Het roodborstje en de specht zijn waarschijnlijk voor bijna iedereen bekend, maar de geelbroekmanakin, de zwartrugfluitvogel en de honingspeurder zijn vogelsoorten die mogelijk niet direct in het hoofd opkomen. Ook zij verdienen het om eens uitgebreid in een boek voor te komen. Hoewel ze enkele kenmerken gemeen hebben, vertelt ieder van deze vogels een uniek verhaal.  
 
Bijvoorbeeld het verhaal van de grote albatros, die zigzaggend over de zee vliegt en kan ruiken waar zijn volgende maaltje zich bevindt. De vogels leggen duizenden kilometers boven het water af, om voldoende eten te vinden. Ook de honingspeurder heeft een goed reukvermogen. Op een kilometer afstand, kan dit Afrikaanse vogeltje de bijenwas uit een wild bijennest ruiken. Dit laat hij weten aan een mens, die de honingraat uit het nest haalt en een deel achterlaat voor het vogeltje. Wat een bijzondere samenwerking tussen mens en dier.
 
Niet alle vogels uit dit boek worden geroemd om de manier waarop ze overleven. Zoals de raaf, een van de intelligentste vogelsoorten, die in deze context voornamelijk opvalt omdat hij zo goed kan spelen! Voor de lol glijdt een groep raven van een besneeuwde heuvel af, om weer naar boven te lopen en het opnieuw te proberen.  
 
Iedere soort heeft haar eigen bijzondere eigenschap en de manier waarop beide makers ze voorstellen, maakt enthousiast. Ze laten zien dat ze zelf gek zijn op vogels en de verhalen die zij vertellen, zorgen ervoor dat ook de vogelliefde van de lezer wordt aangewakkerd. Zowel de tekst als de illustraties zijn gedetailleerd, kleurig en warm.
 
Tim Birkhead is ornitholoog, een wetenschapper die vogels bestudeert. Zijn enorme kennis levert een boek vol fascinerende feiten en levendige teksten op. Zo leef je extra mee met het patrijzenvrouwtje dat doet of ze gewond is. Op die manier is ze een jagende vos te slim af en zorgt ze ervoor dat de vos haar nest met kuikens niet kan vinden.
 
Er zit veel beweging en leven in de indrukwekkende illustraties van Catherine Rayner. De eend dobbert niet zomaar op het water maar duikt onder terwijl de bubbels om hem heen opborrelen. De raven suizen op hun borst van een besneeuwde heuvel af en de slechtvalk maakt een pijlsnelle vlucht over de bladzijde (aan wel 300 km per uur!). Ook de laplanduil zit niet rustig op een takje, maar komt recht op je afvliegen als je de spread op p. 20 en 21 bereikt hebt.
 
Dit boek is heerlijk voor ieder vogelaarskind, maar ook voor iedere andere lezer die van bijzondere en leerzame dierenverhalen houdt. Door middel van deze positieve natuurdocumentaire op papier, groeit je (her)waardering voor vogels. Want zó voelt het dus om een vogel te zijn.  
 
Tim Birkhead en Catherine Rayner: Zo voelt het om een vogel te zijn, Lemniscaat, Rotterdam 2024, 48 p. : ill. ISBN 9789047715221. Vertaling van What it is like to be a bird door Steven Blaas


deze pagina printen of opslaan



ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri