Peuters en kleuters

JEUGDBOEKEN NR. 3, OKTOBER 2015

Ted van Lieshout, Philip Hopman (ill.): Boer Boris en de maaier

door Jan van Coillie

3+ - ‘De boer, hij ploegde voort.’ En Boer Boris, die maaide voort, toch in het nieuwste boek van Ted van Lieshout en Philip Hopman, het zesde in hun populaire reeks. En jawel, de merchandising hoort erbij: achter in het boek steekt een extra verjaardagskalender.
 
Reeksen worden vaak saai naarmate er meer delen verschijnen. Dat geldt niet voor Boer Boris. Niet alleen blijft hij eeuwig jong, zijn verhalen blijven ook lekker lopen en verrassen. Dit keer brengen Van Lieshout en Hopman een origineel stapelverhaal in tekst en beeld op een drieledig basispatroon. Drie keer komt iemand Boer Boris vertellen dat de maaier kapot is én dat hij of zij niets fout gedaan heeft: Berend, de buurman en de schooljuffrouw. Telkens geven ze ook een verklaring van wat er gebeurd is. Boris stelt hen gerust: hij zal de maaier repareren en nog beter maken dat hij al was. De herstelde maaier ziet er telkens zo fantastisch uit dat iemand anders hem wil lenen.
 
Op de illustraties krijg je knappe staaltjes van milieuvriendelijk recupereren te zien. De grasmaaier wordt steeds spectaculairder doordat Boris de tractor, de verlichtingspaal en de bus waar de maaier tegen botste, verwerkt in zijn reparatie. Ook in de tekst werkt het stapelprincipe: de maaier wordt een maaimachine, een megamaaimachine en ten slotte een multimegamaaimachine. Die valt erg in de smaak van de baas van de fabriek die het toestel maar wat graag wil hebben. Boris leent hem echter niet meer uit, waarop de fabrieksbaas een nieuwe maakt, identiek aan die van Boris. Dat zorgt voor een probleem, al weten de dieren van de boerderij daar wel raad mee. En de kijker en luisteraar mag mee zoeken, feesten en knuffelen met de varkentjes in een fantastische slotscène.
 
Ongetwijfeld wordt ook dit deel weer een succes. Opnieuw leest Van Lieshouts berijmde tekst erg soepel en expressief, een plezier voor de voorlezer. Hopmans illustraties mengen vertederende zachte kleuren en vormen met humor. Een muisje en een zwarte vogel zorgen voor extra zoekpret. Maar het aantrekkelijkst aan deze reeks is de inleving in het kinderspel, waardoor een kind vanzelfsprekend een boer kan zijn, met tractor, maaier, boerderij en alle dieren die daarbij horen.

Haarlem : Gottmer, 2015, [26] p. : ill. ISBN 9789025760861

deze pagina printen of opslaanontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri