Vanaf zes jaar

Paul Verrept: Twee vrienden

door Elly Simoens

6+ - In 2011 schreef Paul Verrept een theatertekst voor de Roovers en Villanella onder de titel Twee vrienden. Nu is die tekst onder dezelfde titel uitgebracht als een kleine, in kleur geïllustreerde uitgave voor kinderen. Het verhaal is bedrieglijk eenvoudig: de rust van de eenzame meneer B wordt verstoord als meneer A plotseling voor zijn deur staat, omdat hij een onbestemd gevoel had dat meneer B iets miste. Maar daar is die laatste niet zo blij mee. 'Ik zie het al. U wilt geld' is zijn eerste, zurige reactie. Meneer A blijft volhouden tot meneer B hem binnenlaat. Hun prille vriendschap houdt maar even stand, want hun gekibbel maakt meneer A uiteindelijk verdrietig en weer eenzaam als voorheen, dus hij vertrekt. Alleen krijgt meneer B daarna een erg knagend gevoel en gaat hij zijn nieuwe vriend toch achterna…
 
De kracht van dit archetypische verhaal over vriendschap zit in de knappe verbeelding ervan. Talig heeft Verrept alles tot de essentie herleid: na de introductie van het verhaal door een onbekende verteller krijgt de lezer enkel rechtstreeks de gedachten en woorden van de twee personages. Verrept geeft de woorden van meneer A telkens in het rood weer, die van meneer B in het blauw. De twee karakters kunnen ook meteen onderscheiden worden door de bijna lyrische, optimistische houding van meneer A tegenover de norse en knorrige reacties van meneer B. Het geheel levert een onzettend levendig én kleurrijk effect op. In de spaarzame illustraties, die niettemin enkele goedgekozen pagina's verspreid tussen het verhaal innemen, werkt Verrept met dezelfde basistinten als in de tekst. Vooral de prent waarbij we de twee vrienden vanop de rug samen in de zetel zien zitten, ondergedompeld in rood-blauw-paarse kleuren en enkel het topje van hun bolle en eivormige hoofd zichtbaar, is schitterend.
 
Halverwege het verhaal verandert het ritme opeens: de verteller duikt weer op om te beschrijven hoe meneer B op pad gaat om meneer A te zoeken, en daarna volgen tien rijkelijk gekleurde pagina's die meneer B tonen terwijl hij door het landschap loopt en vliegt. De prachtige diepe kleuren met op voorgrond fijnmazige zwarte takken roepen tegelijkertijd een warme en eenzame sfeer op. Uiteindelijk blijkt deze passage enkel een droom te zijn, en valt het verhaal daarna weer in de plooi van de rechtstreekse weergave van conversaties en gedachten. Eerst voelt dit intermezzo bijna als een inbreuk op de subtiele, aangrijpende sfeer van het verhaal, maar uiteindelijk geeft het wel een heel eigen en uniek ritme aan het boek, en houdt het er de spanning in.
 
Twee vrienden
 bevat wel enkele vreemde elementen, zoals een soms gekke lichaamshouding van meneer B of het gedicht van Bart Meuleman over vriendschap, dat nog voor het einde van het verhaal ingelast wordt. Maar verder is dit zowel visueel als tekstueel een prachtig, universeel en aansprekend verhaal over vriendschap.
 
Paul Verrept: Twee vrienden, Larrios, Berchem 2012, 73 p. ill. ISBN 9789491297175
 
Oorspronkelijk verschenen in De Leeswelp 2012 

deze pagina printen of opslaanontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri