Peuters en kleuters

JEUGDBOEKEN NR. 4, APRIL 2018

Marco Kunst, Henriette Boerendans (ill.): Pulletje

door Jen de Groeve

3+ - Naar een nieuw boek met prenten van Henriette Boerendans is het altijd uitkijken. In Pulletje zit een eend op haar nest te broeden, in een van de eieren groeit Pulletje. Wanneer het ei ten slotte te eng wordt, tikt Pulletje het open en… Daar is de wereld!  Pulletje heeft haast, het licht en het blauw buiten lokken. Als alle eitjes uitgekomen zijn, gaan ze met z’n allen naar de sloot, en van de sloot naar het grote meer. Pulletjes wereld wordt almaar groter. En er is nog meer, belooft mama eend, als Pulletje ook nog leert vliegen. ’s Nachts droomt ze alvast hoe ze groeit en groeit, groter dan het nest, groter dan de aarde…
  
De eenvoudige tekst van Marco Kunst blijft op de achtergrond en geeft alle ruimte aan de fenomenale houtsneden van Henriette Boerendans. Rood-bruin, warm geel en blauw zijn de hoofdtinten. Het nest kleurt bladzijde na bladzijde in verschillende gradaties van warme, maar ook wat donkere tinten. Te donker voor een pulletje dat de wereld in wil en het helder blauw van water en lucht lokt dan ook al snel door de ronde opening van het nest.
 
Boerendans geeft van het begin af in haar grote, rustige prenten over een dubbele bladzijde, in een mooie afwisseling van kleuren, ritme en toon aan. In subtiele schakeringen van rood wordt de groei van Pulletje in het ei gevolgd. Ze tikt de schaal open tegen een gedempt blauwe achtergrond. Het is nog pril, maar de eerste stap om vrijelijk de wereld in te gaan, is gezet. Gaandeweg wordt de warme veiligheid van het nest verlaten, blauw en zacht-geel harmoniëren mooi als de eendjes het grote water ingaan.
 
De prenten van Pulletjes droom (zie onder) zijn prachtig in al hun eenvoud. Het zijn van warme, rijke kleuren verzadigde bladzijden die geborgenheid uitstralen. De droom, hoe groots en ongebonden ook, speelt zich immers af in de veiligheid van het nest. Boerendans werkt dit niet figuratief uit, ze roept dit gevoel op door de zachte, ronde vormen en de licht versluierde kleuren.

Het geschreven verhaal van Pulletje is qua taal en stijl weinig considerabel, maar de beeldtaal is des te overtuigender. En daar komt het bij kleuterboeken vooral op aan omdat kleuters in de eerste plaats de emotie van een prent vatten. Jonge kinderen zijn ‘beelddenkers’, schrijft Boerendans op haar website en ze richt zich met haar werk graag tot hen. En zelf voeg ik me met plezier bij de kinderschaar, want behalve emotief en innemend zijn Boerendans’ prenten met hun sobere, overtuigende esthetiek een plezier om naar te kijken.  

Marco Kunst, Henriette Boerendans: Pulletje, Gottmer, Haarlem 2018, 32 p. ill. ISBN 9789025768614. Distributie L&M Books

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 5, MEI 2023

Bloot verder

Jan Vanriet

De glazen tuin

Tatiana Ţîbuleac

Hoe ik de vissen ontmoette

Ota Pavel

Lege kasten

Maria Judite De Carvalho

Vrijetijdsgedichten

Lamia Makaddam

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 5, MEI 2023

Duizend & ik

Yorick Goldewijk, Yvonne Lacet (ill.)

Kijk dan toch!

Elvis Peeters, Sebastiaan Van Doninck (ill.)

Lieve vriendin

Paul Verrept, Tim Van den Abeele

Mensendieren

Yoko Heiligers

Water is voor vissen

Puck Koper

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri