Vanaf zes jaar

Bart Moeyaert, Gerda Dendooven (ill.): Wie klopt daar?

door Jen de Groeve

6+ - De winter, met het vroege donker, de kou en de ijsgladde wegen was gekomen. Gevaarlijk is dat voor wie op pad moet, er was al meer dan eens een paard met kar onderuit gegaan. Zo ook het schrale paard Moos. Hij stond eigenlijk nog nauwelijks op zijn benen, want de boer gaf al het goede voer aan zijn witte pronkhengst. Moos zal niet meer opstaan, de slager wordt er bij gevraagd. Die komt met bekwame spoed, laat zich niet ophouden door drie meisjes met kokette hoed, want het zijn harde tijden voor iedereen en hij hoopt dat er een mooi stuk paardenvlees voor hem zal overblijven. Helaas, van schrale botten kun je niet veel vlees halen en bovendien wil de boer onder geen beding dat zijn eigen bloedjes van kinderen tekort komen. De drie bloedjes, die erg goed in het vlees zitten, pikken op aangeven van hun vader na de slacht elk een schamel stukje paard van de kar voor de slager en begeleiden hem weer naar huis. Aanvankelijk heeft de slager niets door, maar als hij ziet wat een pover aandeel hij maar gekregen heeft voor zijn werk, grijpt hij de drie boerenzonen vast en stopt ze in de pekelpot. De boer, die thuis al aangeschoven was voor de maaltijd, krijgt echter last van schuldgevoel en hij heeft een slecht voorgevoel bovendien. Hij springt op zijn witte hengst en stormenderhand stelde hij ‘orde op zaken’.
 
Dit verhaal refereert dus niet alleen met de titel naar sinterklaas, maar varieert ook vrijelijk op de legende van de drie arme studenten, die door de goedheilig man van een bloeddorstige slager worden gered. De drie magere meisjes, dochters van de hoedenmaker, die langs de kant van de weg staan om geld of eten te verdienen ‘door vriendelijk en leuk te zijn’, heeft Moeyaert geestig gemodelleerd naar de drie dochters van een verarmde edelman uit die andere sinterklaaslegende, waarin de heilige man ze met goudstukken redt van zedelijk verval. De slager, op weg naar de slacht, wenst geen gebruik te maken van hun diensten, maar ze helpen wel de boer op weg naar zijn zonen en hij werpt hen dankbaar een handvol goudstukken toe.
 
De weldoener op het witte paard is hier dus een pinnige boer die ten slotte last krijgt van zijn geweten. Moeyaert geeft aan de gekende verhaalstof een speelse twist en maakt daarmee ook van de afgerond christelijke boodschap eentje op mensenmaat – dat in weerwil van de pekelton. De sluwe truc van de inhalige boer maakt van de bonkige, messen slijpende slager de pineut, en over de schuld die haar man draagt, volgt de boerin zo haar eigen gedachtegang. Gerda Dendooven illustreert dit aangenaam lichtvoetige verhaal met potige prenten die met hun krachtige dynamiek elke bladzijde beheersen. De gewapende slager, met een delicaat wit schortje voor, is ook in de tekeningen de risee en de dochters van de hoedenmaker lijken met hun gesynchroniseerde maniertjes op een treurig trio cabaret girls. Een zeer prettig alternatief voor de doorsnee sinterklaaslectuur.
 
Bart Moeyaert, Gerda Dendooven (ill.): Wie klopt daar?, De Eenhoorn, Wielsbeke 2012, 42 p. : ill. ISBN 9789058387981
 
Oorspronkelijk verschenen in De Leeswelp 

deze pagina printen of opslaanontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri