Vanaf zes jaar

JEUGDBOEKEN NR. 5, MEI 2019

Paul Verrept, Nils Pieters (ill.): Konijn & Egel. Er komt geen einde aan het einde

door Jan Van Coillie

6+ - Paul Verrept is vooral bekend door zijn poëtische prentenboeken en theaterstukken voor kinderen. Voor zijn 25-jarig auteurschap publiceert hij deze bundel dierenverhalen. Al zijn de personages anders dan in zijn prentenboeken, de filosofische insteek is herkenbaar in de vele vragen die gesteld worden en de terloopse bespiegelingen die de lezer aan het denken zetten. Er valt veel tussen de regels te lezen, wat bij het begin en einde van het boek ook visueel duidelijk gemaakt wordt door de grotere witruimte tussen de zinnen.
 
Het boek opent met Konijn die zich afvraagt waarom hij soms een sombere dag heeft. Het titelverhaal begint met een droom in de traditie van Alice in Wonderland en gaat over angst, dapperheid, aanvaarding en zich herpakken. Maar het centrale motief in de bundel is de vriendschap. Na een lange reis wordt Konijn opgetild door Reus, die de ‘onvergetelijke’ woorden spreekt: ‘Vriend, wat goed dat je er bent.’ Het zijn precies de woorden die Konijn en Egel tegen elkaar zeggen wanneer ze mekaar terugzien na de reis. Het slotverhaal sluit weer aan bij het begin. Konijn voelt zich nu echter niet somber, maar een beetje in de war. En ook nu stelt hij zichzelf vragen: ‘Wat is het toch? Vraag [sic] hij zich af, wat is het toch dat ik maar niet begrijp? Wat is er toch met mij aan de hand?’
 
Als filosofische dierenverhalen roepen de teksten onvermijdelijk de vergelijking op met de verhalen van Toon Tellegen. Net als bij Tellegen gaan de teksten meer over gevoelens en gedachten dan over gebeurtenissen. Enkele verhalen halen ook het niveau van Tellegen, zoals dat over de staart van Konijn, die Egel ‘lief en licht en vrolijk’ vindt, een typering die ook voor het verhaal zelf opgaat. ‘Rustig aan’ werkt het contrast tussen traag en snel verrassend uit in een wisselend tempo. Andere verhalen zoals ‘Later’ of ‘De reis’ missen echter de lichtvoetigheid die je als lezer laat wegdromen en de gedachten zijn te gezocht of zwaar in het verhaal verwerkt. Soms ook dreigt Verrept het contact met de jonge lezer te verliezen, zoals in het laatste verhaal, waarin Konijn zichzelf tot rust brengt, met als slotzin: ‘Koffie, denkt hij blij’.
 
De illustraties van Nils Pieters zijn kleurrijk en vol fantasie. Bij het verhaal ‘De droom’ tekent hij een droombeeld met een vleugje Dali. Bij een passage over ‘dieren met lange nekken, strepen over hun hele lijf als droegen ze een pyjama, met een neus die meer op een slang lijkt’ beeldt hij Konijn af op de nek van een blauwe olifant in streepjespyjama. Maar Pieters weet ook goed de emoties op te roepen die onder het verhaal zinderen. Bij het openingsverhaal waarin Konijn over zijn vriendschap met Egel nadenkt, tekent hij hem languit liggend en gelukzalig glimlachend. Na de reis van Konijn kleurt hij zijn prent oranjerood in, wat krachtig het warme weerzien verbeeldt. Het is vooral die warmte die me uit dit boek bijblijft.
 
Paul Verrept, Nils Pieters: Konijn & Egel. Er komt geen einde aan het einde, De Eenhoorn, Wielsbeke 2019, 98 p. : ill. ISBN 9789462913813

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 2, FEBRUARI 2024

Bloedzang

Caro Van Thuyne

De essays 1982-2022

Stefan Hertmans

De vlaktes

Federico Falco

Licht dat naar ons tast. Verzamelde gedichten

Bernard Dewulf

Puur geluk

Katherine Mansfield

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 2, FEBRUARI 2024

Er kwam een krokodil logeren

Harmen van Straaten

Het meisje van het woud

Eléonore Devillepoix

Liefde en dood in de rode stad

Rindert Kromhout

Net goed!

Tjibbe Veldkamp, Rachelle Slingerland (ill.)

Patina. Patty is geen bagger

Jason Reynolds

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri