Vanaf zes jaar

JEUGDBOEKEN NR. 7, JULI 2019

Jiří Dvořák, Marie Štumpfová (ill.): Zo slapen dieren

door Jen de Groeve

6+ - Wie een poes heeft, weet het wel, hij brengt het grootste deel van de dag slapend door, in een schoenendoos of in je bed, ze slapen allebei even lekker. Of heb je een hond? Dan heb je al gemerkt hoe hij in zijn slaap soms zachtjes blaft, of in zijn droom achter een of ander aanrent. Jiří Dvořák heeft berekend dat een poes van negen jaar ‘maar drie jaar met haar ogen open over de wereld heeft rondgelopen’ en hij weet dat honden gewoonlijk ‘nauwelijks tot aan hun knieën’ in slaap zakken. Met de ogen dicht zijn ze alert op elk geluid en al wat beweegt.

In Zo slapen dieren zijn zestien dieren in tekst en beeld geportretteerd in hun slaapgewoonten. Behalve over de twee huisdieren gaat het verder over dieren in het wild, die een goede reden hebben om in een bel te slapen of op één been, die ofwel met z’n allen de nacht ingaan of liever alleen wegduiken, zich in alle rust in slaap onderdompelen of met één oog open slapen. Dvořák legt het uit in een beknopt stukje waarin informatie ongedwongen ingepakt wordt in poëtische en filosofische observaties. Zo slapen gierzwaluwen hoog in de lucht: ‘Daar spreiden ze hun vleugels en zeilen langzaam naar beneden, doezelend en gehuld in het donker en in hun slaap.’ De zeeotter slaapt drijvend op het water met boven hem ‘een zwarte deken met gaatjes van de sterren’. De tekstjes zijn zorgvuldig opgebouwd en leiden soms tactisch naar een grappige pointe: terwijl één pelikaan de wacht houdt, stoppen de andere ‘hun kop onder hun vleugel, en in die duisternis, wit als pelikanenveren, vallen ze in slaap. Plons.’
 
Marie Štumpfová’s prenten bij elk van die teksten, van een dier in zijn specifieke slaaphouding, lopen telkens over een dubbele bladzijde. De feel van de prent zegt je al een en ander over de slaapsituatie van het dier. De zeeotter dobbert vredig tussen het wier op het kalme water; de zee, de hemel en de rotsen op de achtergrond vormen met hun zachte kleurverloop een veilige, comfortabele slaapplek. Hardere tonen vind je in de woestijn, waar de kameel zich met zijn slaaphouding tegen een verzengende hitte moet beschermen. De gierzwaluwen, die ook in hun slaap alert zijn op mogelijke aanvallers, steken scherp af tegen een mooi nachtblauwe, maanverlichte hemel.  
 
Zo slapen dieren is een boeiend verhaal, waarin tekst en beeld mooi harmoniëren. Dit boek is een genoegen om voor te lezen met zijn pittige teksten en esthetische prenten die uitnodigen om opnieuw en opnieuw te kijken . Zeer verzorgd vormgegeven ook. De uitgaven van uitgeverij Boycott zijn een aanwinst op de kinderboekenmarkt.
 
Jiří Dvořák, Marie Štumpfová: Zo slapen dieren, Boycott, Amsterdam 2019, 36 p. : ill. ISBN 9789492986054. Vertaling uit het Tsjechisch door Edgard De Bruin

deze pagina printen of opslaanontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri