Peuters en kleuters

JEUGDBOEKEN NR. 8, SEPTEMBER 2019

Marta Altés: Papatijd!

door Jan Van Coillie

3+ - Het kan geen toeval zijn: hoe minder tijd de drukbezette ouders van deze tijd hebben, hoe meer kinderboeken over de tijd verschijnen. Hoofdpersonage in dit prentenboek is een jong, zelfingenomen en ondeugend vosje. De eerste zinnen zetten meteen het thema neer én typeren de jonge vos:  
 
‘Tijd is maar iets geks. Papa heeft het er vaak over. Maar volgens mij weet ik meer over tijd dan hij.’  
 
Op de volgende bladzijden bewijst hij dat. Het leuke is dat wat er te zien valt op de illustraties (schijnbaar) in tegenspraak is met de tekst of daar allerlei ondeugende dingen aan toevoegt. Dat zorgt voor een prettige spanning tussen woord en beeld.
 
Het eerste bewijs legt meteen de relativiteit van de tijd bloot. Als papa nog vijf minuutjes in bed wil blijven liggen, denkt hij dat vijf minuten niet zo lang duren, maar dat heeft hij verkeerd voor volgens de kleine vos: in die tijd kunnen hij en zijn broertje een heel ontbijt klaarzetten. Op de prent zie je wat een rotzooi de twee vosjes ervan maakten. Zo volgt het ene ‘bewijs’ na het andere. Altés zorgt daarbij voor een sterke spreiding van de tekst over de illustraties.  
 
De volgende uitspraak van zijn papa die het vosjes ontkracht luidt ‘Daar hebben we nu geen tijd voor’. Volgens het vosje slaat dat nergens op. De ‘bewijzen’ volgen op de volgende pagina’s: ‘Want we hebben overal tijd voor’, tijd om in de plassen te springen, om nieuwe vrienden te maken (op de tekening zie je dat die nieuwe vrienden kikkers zijn) en om te jongleren (als je goed kijkt, zie je dat het vosje jongleert met papa’s sleutels, geld en snoep). De altijd gejaagde papa is vaak de pineut. Leuk is ook het contrast tussen de immer voorthollende papa en de vosjes die op hun gemak kattenkwaad uithalen.
 
Op het hoogtepunt van het boek ligt de papa uitgeteld in de fauteuil, waarbij hij verzucht: ‘papatijd is rustig en stil’. Maar ook nu heeft hij het mis volgens de kleine vos en opnieuw moet je de bladzijde omslaan waarbij je kunt raden wat de vosjes zullen uitspoken. Het boek eindigt met een rustig en sfeervol moment, dat een ode brengt aan het voorlezen die het verhaal helemaal ‘af’ maakt.

Marta Altés: Papatijd!, Leopold, Amsterdam 2019, 40 p. : ill. ISBN 9789025877163. Vertaling van Five more minutes. Distributie Standaard Uitgeverij 

deze pagina printen of opslaanontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri